Bănci și Asigurări

BCR plateste 8% pe an la depozitele in euro clientilor dispusi sa parieze pe curs

BCR plateste 8% pe an la depozitele in euro clientilor dispusi sa parieze pe curs

Sorin Mititelu: Vom incerca sa depasim era creditului si sa tintim la un echilibru intre produsele de economisire si cele de investitii

02.09.2008, 18:06 31

Depozitul structurat recent lansat de BCR se adreseaza clientilor din segmentul de private banking, care dispun de lichiditati consistente, dar au si un grad ridicat de sofisticare financiara.
BCR plateste pentru produsul Dual Currency Structured Deposit o dobanda in euro de 8% pe an, plasamentul avand maturitatea la sase luni. Daca la scadenta cursul de schimb euro/leu anuntat de Banca Nationala este sub rata de referinta din momentul constituirii depozitului plus 0,1800, atunci suma plasata va fi rambursata in euro.
In conditiile in care cursul la scadenta este peste cel din momentul constituirii depozitului, suma plasata initial va fi schimbata in lei, la rata de referinta a BNR din momentul constituirii depozitului plus 0,1800, ceea ce inseamna ca, in euro, clientul va incasa mai putin. Practic, BCR ofera o dobanda mai mare clientilor care sunt dispusi sa riste un pariu pe evolutia cursului de schimb.
Suma minima cu care poate fi deschis un depozit structurat la BCR este de 1.000 de euro.
"Depozitul structurat in cele doua valute se incadreaza in conceptul 'wealth creation' lansat de BCR, si va fi vandut doar in luna septembrie, cand estimam ca vom atrage 10 milioane de euro. Parte din aceasta suma va proveni de la clientii existenti de private banking ai BCR, parte vor fi clienti noi", a declarat Sorin Mititelu, director executiv al directiei de Dezvoltare Afaceri si Produse Retail.
Sub conceptul "wealth creation", BCR are in plan sa lanseze lunar cate un nou produs de investitii si economisire destinat atat clientilor de retail, cat si celor de private banking.
Valoarea medie a portofoliului unui client de private banking al BCR urca la 250.000 de euro, in timp ce clientul de retail al BCR dispune in medie de active in valoare 1.500 de euro.
La sfarsitul primului semestru, activele atrase prin intermediul produselor de investitii ale grupului BCR detin o pondere de 3% din totalul activelor atrase de la populatie, reprezentantii bancii estimand ca pana in 2010 aceasta pondere va creste de peste patru ori. Ponderea majoritara este detinuta in prezent de depozite, care concentreaza 97% din activele totale atrase de BCR de la populatie, urmand ca in doi ani ponderea depozitelor sa scada pana la 87%.
"Vom incerca sa depasim era creditului si sa tintim la un echilibru intre produsele de economisire si cele de investitii", a continuat Mititelu.
In ultimii ani, bancherii au inceput sa promoveze diferite tipuri de produse de economisire, in incercarea de a se diferentia de concurenta, printre cele mai cunoscute fiind produsele combinate care imbina depozitele clasice cu investitiile in fonduri de investitii.
Concepute pentru a aduce randamente superioare plasamentelor traditionale, astfel de produse structurate necesita insa un grad mai ridicat de educatie financiara pentru a intelege riscurile asociate produsului.
Daca la inceput, astfel de produse au fost contractate in special de companii sau de clientii institutionali, care au politici consecvente de acoperire a riscurilor financiare sau de diversificare a portofoliului de investitii, in prezent, tot mai multi clienti individuali au prins gustul investitiilor sofisticate.
Depozitele structurate sunt printre cele mai cautate produse complexe de catre clientii bancari datorita gradului de sofisticare financiara, dar si al randamentelor peste cele oferite de un depozit traditional. Pe piata instrumentelor structurate sunt deja active ABN Amro, UniCredit Tiriac, Raiffeisen Bank.
Fluctuatiile semnificative ale cursului, dar si cele ale dobanzilor din ultimii ani au convins clientii ca produsele derivate, care asigura protectia fata de aceste riscuri, pot fi utile.
Depozitele structurate ofera posibilitati de investire cu un randament superior celui oferit de dobanda unui depozit clasic la termen, in conditiile asumarii de catre client a unui anumit risc valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO