Bănci și Asigurări

BCR pregăteşte vânzarea filialei BCR Chişinău către Victoriabank, bancă din Republica Moldova deţinută de Banca Transilvania şi BERD. Sergiu Manea, CEO BCR: Această decizie ţine de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România

BCR pregăteşte vânzarea filialei BCR Chişinău către...

Autor: Roxana Rosu

30.03.2023, 08:59 3924

BCR a semnat un acord cu Victoriabank , una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, controlată de Banca Transilvania BERD, pentru vânzarea integrală a acţiunilor deţinute la filiala BCR Chişinău.

Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după active, cu aproape 300.000 de clienţi activi şi 70 de sedii în toată ţara.

BCR Chişinău are peste 13.000 de clienţi activi, 110 angajaţi şi patru unităţi, două în Chişinău, respectiv câte o unitate în Cahul şi Bălţi.

Finalizarea tranzacţiei este aşteptată să aibă loc în a doua parte a acestui an şi este necesar să îndeplinească mai multe condiţii suspensive, inclusiv aprobarea Băncii Naţionale a Moldovei, a Băncii Naţionale a României, a Băncii Centrale Europene, a Consiliului Concurenţei din Republica Moldova şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Republica Moldova.

Până la primirea aprobărilor, BCR Chişinău şi Victoriabank îşi vor desfăşura activitatea independent, după care va avea loc integrarea BCR Chişinău în Victoriabank.

„BCR Chişinău este o bancă solidă şi performantă, un model de bună guvernanţă cu servicii şi produse de calitate, care aduc valoare adăugată clienţilor. Toate acestea vin din efortul şi dedicarea unei echipe de oameni extraordinari. Le sunt recunoscător colegilor de la BCR Chişinău pentru toată pasiunea şi dăruirea lor şi pentru sprijinul oferit clienţilor de-a lungul anilor. Pentru BCR, această decizie ţine de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România, în timp ce pentru toate părţile interesate - colegi, clienţi şi parteneri -, preluarea BCR Chişinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate şi sinergii comerciale. În perioada imediat următoare, prioritatea noastră, alături de parteneri, este să asigurăm o tranziţie cât mai simplă pentru clienţi şi colegi”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română şi Preşedinte al Consiliului de Supraveghere BCR Chişinău.

Victoriabank este prima bancă comercială deschisă în Republica Moldova, în 1989, aflată în top trei cele mai mari bănci din ţară, cu active de peste 20 de miliarde lei moldoveneşti.

Banca Transilvania a devenit acţionar la Victoriabank în 2018. BT şi Banca Europeana pentru Reconstrucţie si Dezvoltare au peste 70% din capitalul social al băncii din Republica Moldova.

„Victoriabank a trecut în ultimii 5 ani printr-un amplu proces de transformare din punctul de vedere al modelului de guvernanţă corporativă şi al modelului de afaceri. A fost creat astfel un fundament solid, clădit pe valori corporative transparente şi bazat pe experienţa Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România şi unul dintre cei mai mari acţionari ai săi. Pe această fundaţie solidă, Victoriabank a devenit deschizător de drumuri în Moldova în domeniul digital şi s-a dezvoltat prin creşterea sinergiilor cu România şi Uniunea Europeană, oferind clienţilor şi angajaţilor numeroase soluţii inovative, care îi apropie tot mai mult de experienţa companiilor din UE”, a afirmat Bogdan Pleşuvescu, CEO Victoriabank 2018 – 2022.

Consultanţii juridici care au participat la tranzacţie sunt Schoenherr şi Asociaţii SCA, împreună cu Schoenherr Moldova,  în calitate de consultant juridic al Băncii Comerciale Române, şi  Filip & Company, alături de Vernon, David şi Asociaţii din Republica Moldova, care acţionează în calitate de consultant juridic pentru Banca Comercială Victoriabank.

 


 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO