Bănci și Asigurări

BCR primeşte 50 milioane de euro de la BEI pe o perioadă de 12 ani pentru creditarea IMM-urilor

BCR primeşte 50 milioane de euro de la BEI pe o...

Autor: Raluca Ghinea

04.03.2013, 12:17 691

Din împrumutul obţinut de la BEI pot fi acordate credite de investiţii, inclusiv pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE, linii de credit, fonduri pentru capital de lucru şi stocuri.

Avantajul financiar acordat BCR de către instituţia financiară internaţională trebuie transferat clienţilor, adică aceştia trebuie să beneficieze de o dobândă mai mică cu cel puţin 0,5 puncte procentuale faţă de dobânda standard.

Investiţiile privind eficienţa energetică realizate de IMM-uri vor primi totodată sprijin de la Comisia Europeană (CE) în cadrul Facilităţii de Finanţare a IMM-urilor, secţiunea privind eficienţa energetică, care prevede cooperarea dintre BEI şi CE pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon provenite din industrie şi construcţii, se arată într-un comunicat al BCR.

Clienţii care dezvoltă proiecte de eficienţă energetică pot obţine un grant de 12% din valoarea creditului, maxim 120.000 euro, pentru care nu trebuie să plătească dobândă şi nu-l mai rambursează.

"Este o prioritate a BEI să îmbunătăţească accesul IMM-urilor, societăţilor cu capitalizare de piaţă medie şi autorităţilor locale la finanţare pe termen lung şi să contribuie la consolidarea competitivităţii lor. În acelaşi timp, fondurile BEI vor încuraja punerea în aplicare a proiectelor prioritare fiind semnificative pentru dezvoltarea economiei româneşti", a declarat în comunicat vicepreşedintele BEI responsabil pentru România, Mihai Tănăsescu.

BEI a acordat BCR până în prezent 300 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor prioritare.

"Cooperarea BCR cu BEI sprijină absorbirea fondurilor acordate României de către Uniunea Europeana, având în vedere că mai mult de 75% din fondurile BEI sunt alocate pentru proiecte dezvoltate cu finanţare UE", a afirmat Wolfgang Schoiswohl, vicepreşedintele diviziei Corporate Banking din cadrul BCR.

BCR a finanţat din anul 2000 până în prezent peste 10.000 de proiecte ale IMM-urilor, pentru care valoarea co-finanţării trece de 1 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO