Bănci și Asigurări

BCR: România trebuie să gestioneze nevoia de consolidare bugetară

BCR: România trebuie să gestioneze nevoia de...

Autor: Andra Oprescu

14.01.2015, 18:27 185

România trebuie să gestioneze nevoia de consolidare bugetară asumată prin Compactul Fiscal, să găsească soluţii pentru a se încadra în ţintele de deficit, dar şi să găsească o rezolvare pentru problema colectării slabe a veniturilor la bugetul de stat , se arată  într-un raport BCR.

 “Întrucât guvernul a promis să păstreze regimul fiscal în 2015  (care este un an pre-electoral), acesta nu a furnizat dovezi puternice că dispune de fondurile necesare pentru a <astupa> golul”, se precizează în raport.

Comisia Europeană a redus pentru 2015 creşterea potenţială pentru România şi, ca atare, a redus ţinta de deficit bugetar structural la 1,2% din PIB, de la 1,4% , în termini ESA. În acelaşi timp, FMI şi UE au convenit să ridice ţinta de  deficit bugetar cash la 1,8% din PIB de la 1,4%.

“Rămâne de văzut dacă noile obiectivele de deficit bugetar vor fi în concordanţa cu obicetivul pe termen mediu (OTM) de 1% din PIB. Pentru moment, Comisia Europeană estimează un deficit structural de 2,5% din PIB pentru 2015 “, se mai menţionează în raport..

Guvernul aşteaptă pentru anul acesta venituri de 226,4 mld. lei, însă Consiliul Fiscal consideră că acestea sunt supraevaluate. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 239,4 mld. lei.

În acest an  va fi menţinută  reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale şi scutirea de impozit a profitului reinvestit, măsuri care vor avea un impact negativ cumulat asupra veniturilor bugetare de peste 7 mld. lei. Reducerea cotei impozitului pe construcţii speciale de la 1,5% la 1% ar urma să lase şi ea bugetul fără aproape 550 mil. de lei. Măsurile de politică fiscală care afectează veniturile în 2015 vor avea în total un impact bugetar negativ de circa  4,2 mld. lei.

Pe partea de cheltuieli, măsurile de politică fiscală pentru acest an, cum sunt majorarea salariilor din învăţă­mânt şi sănătate sau creşterea salariului de bază minim, au un impact cumulat de aproape 5 mld. lei.

Ministerul Finanţelor are în plan pentru anul acesta investiţii de 44,7 mld. lei, mai mari cu aproape 24% faţă de sumele programate în 2014, însă aşteptările se fundamentează pe o creştere semnificativă a sumelor aferente proiectelor cu fonduri europene, în timp ce sumele cheltuite pentru investiţii finanţate integral de la buget vor înregistra o creştere modestă.

Un alt punct slab al României identificat de specialiştii BCR este lipsa unui consens politic în ceea ce priveşte principalele reforme şi proiectele pe termen lung, care sunt esenţiale pentru o creştere durabilă: “Aceasta lipsă este adesea însoţită de lipsa de predictabilitate a cadrului legislativ, care este esenţial în construirea planurilor de afaceri şi adoptarea deciziilor de către investitori. România a amânat reformele în educaţie, sănătate etc, dar şi în proiecte de infrastructură şi rezultatele vorbesc de la sine”.

Economia ar urma să crească cu 2,2% anul acesta
Estimările BCR pentru principalii  indicatori macro
     
  2015 2016
creştere economică 2,2 2,7
ISD 1,9 1,9
inflaţie 1,5 2,3
deficit bugetar* 2,5 2,2

*ESA                                             Sursă: BCR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO