Bănci și Asigurări

BCR si-a programat sa atraga 3 mld. euro in trei ani ca sa aiba bani de credite

BCR si-a programat sa atraga 3 mld. euro in trei ani ca sa aiba bani de credite
04.09.2008, 18:51 17

BCR, cea mai mare banca de pe piata, intentioneaza sa atraga finantari de pana la 3 miliarde de euro in urmatorii trei ani de pe pietele locala si internationala prin programul de medium term notes - titluri cu maturitati de pana la zece ani, afirma Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia si unul din cei doi reprezentanti ai SIF-urilor in Consiliul de Supraveghere al BCR.
Spre deosebire de programul aprobat in februarie anul trecut, noile titluri ar urma sa fie emise si pe piata locala, nu doar pe cea internationala.
Banca are nevoie de finantare solida avand in vedere ca soldul creditelor era la jumatatea anului cu 26% mai mare decat cel al depozitelor, ecartul dublandu-se fata de iunie 2007, cand era de 12,3%. In ultimii doi, BCR s-a bazat pe finantari in euro de la Erste Bank, actionarul majoritar.
La sfarsitul lunii august, actionarii BCR au aprobat oprirea procedurilor de punere in aplicare a unei emisiuni de titluri denominate in lei cu valoare maxima de 2,5 miliarde de euro care fusese aprobata de AGA extraordinara din 21 februarie 2007.
In locul respectivei emisiuni, conducerea BCR a aprobat realizarea unui nou program de medium term notes - titluri cu maturitati de pana la zece ani, cu valoare maxima de 3 miliarde de euro prin care emitentul isi poate asigura resurse in mod constant.
Reprezentantii bancii nu au dorit sa dea publicitatii plafonul finantarilor.
Un astfel de program permite ajustarea in timp a scadentelor si a volumelor de titluri emise in functie de nevoile bancii. In 2007, BCR nu a lansat nicio emisiune de titluri.
Bancile sunt preocupate sa-si asigure surse de finantare pentru a sustine cresterea rapida a creditarii. De anul trecut, populatia a devenit debitor net fata de banci, in contextul scaderii apetitului pentru economisire.
Din primavara lui 2007, creditul neguvernamental a prins din urma si apoi a intrecut din ce in ce mai mult soldul total al depozitelor atrase de la clientii persoane fizice si de la cei corporate. La nivelul lunii iulie 2007, depozitele acopereau 90% din creditele totale, dupa ce in urma cu un an creditele insumau 83% din totalul depozitelor, pentru ca in iulie 2008 depozitele atrase de banci sa reprezinte numai 78,5% din valoarea finantarilor acordate.
Actionarul majoritar al BCR este Erste Bank, care detine 69,1719% din capitalul social, in timp ce cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) au cumulat 30,1175% din actiuni. Persoanele fizice detin 0,66% din capitalul bancii.
Plafonul maxim stabilit de actionarii BCR este cel mai ridicat de pe piata. In primavara, actionarii BRD au aprobat un program de emisiuni de obligatiuni pe 2008-2009 cu valoarea maxima de 600 mil. euro sau echivalentul in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO