Bănci și Asigurări

BCR şi BRD au primit o felie de 40% din Prima casă

BCR şi BRD au primit o felie de 40% din Prima casă

Autor: Ciprian Botea

17.02.2015, 00:06 1263
BCR şi BRD, primele două bănci locale în funcţie de activele deţinute, au primit împreună garanţii de 940 milioane de lei (210 mil. euro) din plafonul alocat anul acesta de guvern pentru programul Prima casă. Cele două bănci pot acorda în 2015 credite cu o valoare cumulată de circa 1,9 miliarde de lei, adică un număr total de aproape 15.000 de finanţări.
 
Cele două bănci au primit circa 38% din plafonul total alocat de stat la începutul acestui an, de 2,5 miliarde de lei. Un număr de 18 instituţii de credit participă la acest program.
 
BCR a primit un plafon de garanţii de 490 milioane de lei, iar reprezentanţii băncii estimează că vor fi acordate circa 7.500 de credite. Creditele Prima casă sunt garantate de stat în proporţie de 50%, iar plafonul este suficient pentru credite de 980 milioane de lei. „Preconizăm că vom utiliza integral pla­fonul alocat si vom avea nevoie de plafon suplimentar spre sfarşitul anului“, spune Ioana Mihai, şef departament credite ga­ran­tate din cadrul BCR.
 
BRD, a doua bancă locală în funcţie de active, are un plafon de garanţii de 450 mi­li­oane de lei pen­tru credite ipo­tecare Prima casă în 2015. Banca estimează că va acorda un număr de 7.000 de credite, respectiv o valoare me­die de circa 130.000 de lei pentru fiecare împrumut.
 
Creditele Prima casă se vând exclusiv în lei la o marjă de 2,5% peste indicatorul pieţei monetare Robor la 3 luni, ceea ce înseamnă în acest moment o dobândă nominală de circa 4% pe an. Avansul este de minimum 5%, ceea ce a făcut ca programul să-şi păstreze atractivitatea deşi pe piaţă au apărut şi oferte standard cu dobânzi similare. Creditele standard au avans minim de 15% la lei şi de 25% la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO