Bănci și Asigurări

BCR şi BRD presează pentru scăderea dobânzilor la depozitele în lei plătind sub 6% pe an la o lună

BCR şi BRD presează pentru scăderea dobânzilor la depozitele în lei plătind sub 6% pe an la o lună

Autor: Razvan Voican

05.07.2011, 00:07 1615

BCR şi BRD, primele două bănci de pe piaţă, dau un semnalputernic pe piaţa dobânzilor la depozitele în lei, reducând subpragul de 6% pe an bonificaţiile fixe oferite pentru sumele depusela termen de o lună.

Până în primăvară, BCR fusese un jucător activ pe aceastăpiaţă, rulând promoţie după promoţie pentru con­solidareaportofoliului de clienţi şi exercitând implicit o presiune dinpoziţia de lider. În ultimele luni a renunţat însă la aceastăpolitică, iar astăzi are dobânzile în mare măsură aliniate cu alealtor bănci importante.

Recent, nivelurile dobânzilor au fost ajustate cu ceva mai multde jumătate de punct procentual, încadrându-se între 5,25% ladepozitele pe o lună şi maximum 6,5% la cele constituite pedouăsprezece luni şi cu valori mai mari de 100.000 de lei inclusiv.BCR practică o segmentare a ofertei de dobânzi pe câte trei palierede sume pentru fiecare scadenţă standard, fără a recurge lamaturităţi atipice, aşa cum fac alte bănci.

Pe de altă parte, piaţa dobânzilor pentru clienţii cueconomii semnificative, reprezentând echivalentul a cel puţin40.000 - 50.000 de euro, a devenit mai puţin transparentă înultimii ani. Pentru această categorie de clientelă bancherii suntgata să ofere din start bonusuri de 0,25 - 0,5 puncte procentualepeste dobânda standard, iar pentru sume mai mari se poate negociadirect cu trezoreria băncii.

Spre deosebire de BCR, BRD a ţinut îngheţate dobânzile ladepozitele în lei pentru persoane fizice pe o perioadă mai lungă deun an, ajungând să se poziţioneze în zona dobânzilor mici oferitepe piaţă, mai ales în comparaţie cu vârfurile promoţionale aruncatede diferiţi jucători.

Acum a aplicat o reducere de jumătate de punct procentual,dobânzile pentru Depozitul 1000 (principalul produs de economisiredin oferta băncii) situându-se între 5,75% pe an la depozitele pe olună şi 6,25% la cele pe 6 şi 12 luni.

Atât BCR, cât şi BRD menţin o poziţionare a dobânzilor înfuncţie de scadenţe care ar trebui să încurajeze depunerile cumaturităţi mai lungi, însă comportamentul clienţilor s-a doveditgreu de schimbat din cauza volatilităţii generale a dobânzilor depe piaţă.

Recentele mişcări făcute de primii doi jucători de pe piaţămăresc ecartul faţă de acel segment de piaţă format din bănci micisau mijlocii care din diverse considerente sunt nevoite să vină cuoferte generoase.

Astfel, există jucători care continuă să plătească dobânzi depeste 7% pe an, deşi este dificil să găsească mai departeplasamente care să le asigure rentabilitatea. Acest comportamentreflectă dificultăţi în asigurarea resurselor de finanţare. Înschimb, pentru jucătorii mari prioritatea este creşterea marjelorde dobândă pentru susţinerea profitabilităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO