Bănci și Asigurări

BCR vrea ca 485 mil. lei, adică jumătate din profitul băncii din 2018, să meargă spre acţionari ca dividende. Anul trecut banca austriacă şi-a vândut participaţiile la Visa şi la Mastercard pentru 200 mil. lei

BCR vrea ca 485 mil. lei, adică jumătate din profitul...

Autor: Liviu Popescu

25.03.2019, 12:14 720

BCR, a doua cea mai mare instituţie de credit din România după Banca Transilvania, intenţionează să-şi remunereze acţionarii cu dividende şi convoacă astfel adunarea generală a acţionarilor pentru a vota repartizarea a 485 milioane de lei ca dividende, adică jumătate din profitul net individual înregistrat în 2018. BCR a repartizat în 2017 dividende în valoare de 228 milioane de lei.

“În anul 2018, au fost vândute acţiunile deţinute la Visa si Mastercard, câştigul net rezultat din vânzarea acestora, în suma de 196.298 mii RON, fiind reclasificat din rezerva de valoare justă în rezultatul reportat”, se arată în convocatorul băncii.

Banca propune ca plata dividendelor să fie realizată cel mai târziu la sfârşitul lunii iunie din 2019.

Austriecii de la Erste controlează 99,87% din capitalul social al BCR.

Grupul BCR şi-a majorat profitul net cu 80% în 2018, până la 1,2 mld. lei, acesta fiind cel mai mare câştig net raportat de BCR în ultimii zece ani. Îmbunătăţirea profitabilităţii nete este rezultatul creşterii profitului operaţional, dar şi al faptului că nu au mai fost constituite provizioane.

La nivel operaţional, grupul BCR a înregistrat un profit de 1,6 mld. lei, ceea ce corespunde unui avans de circa 22%. Îmbunătăţirea activităţii operaţionale a venit pe fondul unor încasări mai mari din dobânzi, comisioane, dar şi din tranzacţionare.

Creşterea dobânzilor din piaţă, dar şi a creditelor acordate au dus la o majorare cu 16% a veniturilor nete din dobânzi ale BCR, până la 2 mld. lei. Banca apreciază creşterea veniturilor din dobânzi ca fiind una „semnificativă“. Totuşi, în comparaţie cu media de la nivelul pieţei (25,7%) ritmul de creştere al veniturilor din dobânzi la nivelul BCR este mai redus. Pe de altă parte, în 2017 veniturile din dobânzi la nivelul BCR au scăzut cu 1,3%. De altfel, 2018 este primul an după o pauză de şapte ani în care BCR raportează din nou creştere a veniturilor din dobânzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO