Bănci și Asigurări

BCR vrea să le vândă clienţilor de retail instrumente care „îngheaţă“ dobânda la credite

BCR vrea să le vândă clienţilor de retail instrumente care „îngheaţă“ dobânda la credite

Autor: Voican Razvan

24.05.2011, 23:48 1177

Clienţii persoane fizice ai BCR care au credite mai mari de500.000 de euro vor putea cumpăra din luna iulie instrumente careacoperă riscul de creştere a dobânzii de referinţă la euro peparcursul derulării contractului de finanţare.

Pe fondul tendinţei de creştere a dobânzii de referinţă laeuro, care poate antrena scumpiri ale creditelor vândute pe piaţalocală, BCR pregăteşte şi pentru restul clientelei de retailinstrumente prin care este limitat costul cu creşteri dedobândă.

Practic, dacă la sfâr­şi­tul perioadei de aco­perire a risculuidobânda de referinţă de­păşeşte pragul ales de client, banca îiplăteşte diferenţa.

"Lucrăm la două soluţii care le vor permite persoanelor fizicesă limiteze creşterea costurilor de finanţare ca urmare a majorăriidobânzii de referinţă. Practic, vorbim despre soluţii de hed­gingal riscului de dobândă, soluţii deja utilizate de clienţiicorporate", spune Răz­van Furtună, şeful vânzărilor de produse detrezorerie către clienţi de retail.

Cum în România băncile practică dobânzi variabile la crediteleipotecare pentru a nu-şi asuma riscul de dobândă, iar în prezent seconturează un ciclu de creştere a dobânzilor la euro, instrumentelede acoperire a acestui risc - folosite pe scară mai largă decompanii - ar putea fi căutate şi pentru clienţii persoane fizicecare împrumută sume mari.

Astfel de soluţii sunt disponibile de mai multă vreme pe pieţelebancare mature. Certificatele emise de bancă, cu diferite plafoanede dobândă şi maturităţi, sunt tranzacţionabile.

La BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, dobânda la crediteleipotecare poate fi fixă prin contract numai în primii cinci ani dederulare, după care devine variabilă, putând încorpora astfelcreşteri ale EURIBOR la 6 luni.

"Datorită faptului că în cazul persoanelor fizice creditele austructuri diferite prin comparaţie cu soluţiile corporate, am decissă implementăm o soluţie standardizată şi una personalizată -destinată clien­ţilor cu credite mai mari de 500.000 de euro",spune Furtună. În cazul din urmă, solu­ţiile vor fi complexe,similare celor utilizate de clienţii companii şi urmează să fiedisponibile din iulie.

Cum va arăta soluţia standardizată? "Vom pune la dispoziţiaclienţilor o serie de warranturi (certificate de tip «capwarrant»), instrumente financiare al căror cash flow va permiterecuperarea sumelor plătite în plus sub formă de costuri cu dobândavariabilă pentru credite. Ce trebuie ştiut este că, fiind uninstrument standardizat, cap warrantul nu permite un hedge perfectal creditului, motiv pentru care vom emite o serie de warranturi cuscadenţe şi niveluri de protecţie diferite, astfel încât săacoperim atât potenţiala cerere care vine de la portofoliulexistent de credite, cât şi cererea generată de noile credite",explică Furtună.

El susţine că soluţia este inedită pe piaţa locală, putând fiutilizată indiferent de suma şi scadenţa creditului. Certificatelear urma să poată fi tranzacţionate în regim OTC sau chiar să fielistate.

Cât poate să coste

Pe piaţa elveţiană, un client cu credit ipotecar de 500.000 defranci, cu dobânda nominală de 2,3% poate cumpăra certificate pe 3ani care limitează dobânda la 4,55%, plătind 60 de franci pentru untitlu de 10.000 de franci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO