Bănci și Asigurări

BEI a aprobat o linie de credit de 50 mil. euro pentru turcii de la Garanti

BEI a aprobat o linie de credit de 50 mil. euro pentru...

Autor: Razvan Voican

10.10.2013, 18:16 592

Garanti Bank, subsidiara locală a unuia dintre cele mai puternice grupuri bancare din Turcia, controlată prin intermediul unui holding din Olanda, va avea la dispoziţie o linie de finanţare de 50 mil. euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru acordarea de credite pentru proiecte mici şi medii dezvoltate de IMM-uri, companii de talie mijlocie şi de entităţi din sectorul public.

Împrumutul a fost aprobat de boardul BEI, ultimul pas fiind semnarea actelor în­ainte să poată începe tragerea fondurilor. Garanti se ală­tură astfel băn­cilor locale care angajează finan­ţări în valută de la banca Uniunii Eu­ro­pene pentru a susţine creditarea pe zona com­pa­niilor, în condiţiile în care băn­cile-mamă au devenit mai zgârcite cu alocarea de resurse.

BRD, a doua mare bancă locală, a semnat recent un contract de împrumut de 100 mil. euro de la BEI, în timp ce portughezii de la Millennium încă aşteaptă aprobarea pentru o linie mai modestă, de 30 mil. euro, care ar trebui să le susţină producţia de credite noi în condiţiile în care banca-mamă de la Lisabona este preocupată acum de găsirea unui cumpărător pentru filiala locală înfiinţată în 2007.

Turcii de la Garanti s-au menţinut pe parcursul crizei printre puţinii jucători care au avut o strategie de creştere, beneficiind de faptul că banca-mamă operează pe o piaţă care a dus-o mult mai bine în ultimii ani în comparaţie cu tensiunile din zona euro.

Pe primul semestru din acest an Garanti Bank România a raportat un profit net de 17 mil. euro, de patru ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, banca şi-a majorat volumul de credite acordate clienţilor din categoria IMM.

Activele bilanţiere au urcat astfel până la 1,75 mld. euro la jumătatea anului, faţă de 1,5 mld. euro la sfâr­şitul lui 2012, dinamică foarte puternică în con­diţi­ile în care piaţa a intrat pe un tend de declin lent, dar sigur ca urmare a politicii de dezintermediere aplicate de mai mulţi jucători.

Garanti rămâne astfel printre pu­ţine­le bănci care se află în poziţia de a face şi achiziţii, mai ales că ofertele de vânzare sunt din ce în ce mai numeroase.

În urmă cu trei ani turcii au cum­părat de GE Money trei companii financiare nebancare, însă de atunci s-au mulţumit să se uite la oportunităţile de pe piaţă şi să se declare interesaţi de o nouă tranzacţie. Una dintre ţinte ar putea fi chiar cealaltă instituţie de credit cu origini în Turcia, dar controlată tot din Olanda, Credit Europe.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO