Bănci și Asigurări

BEI: Băncile nu au ajuns încă în etapa în care să crediteze IMM -urile

 BEI: Băncile nu au ajuns încă în etapa în care să crediteze IMM -urile

Autor: Mihaela Claudia Medrega

27.03.2012, 12:55 299

Băncile nu au ajuns încă în etapa în care să crediteze întreprinderile mici şi mijlocii pentru că sunt ocupate cu restructurarea portofoliului actual şi se concentrează pe clienţii eligibili, a declarat Milena Messori, şefa biroului din România al Băncii Europene de Investiţii (BEI).

"Rugăm bancile să creeze noi portofolii de împrumuturi pentru IMM -uri. Noi nu refinanţăm portofolii deja existente. Băncile nu au ajuns încă în etapa în care să împrumute IMM -urile. Sunt ocupate cu restructurare portofoliului actual, se axează pe clienţii eligibili, se concurează una cu alta pentru clienţii eligibili, dar împrumuturile pentru IMM nu au fost demarate încă. Portofoliile din sectorul bancar, în general, s-au deteriorat", a afirmat Messori la o conferinţă organizată de Financial Times la Bucureşti.

Pentru a facilita accesul întreprinderilor mici şi mijloci la finanţare pe termen lung, BEI cooperează cu băncile din România. Prin aceste bănci intermediare, BEI cofinanţează proiecte mai mici, în special din domeniul industriei şi serviciilor, inclusiv din turism, energie şi protecţia mediului, precum şi infrastructura sectorului sanitar, educaţional, al renovării urbane şi al locuinţelor sociale.

Messori a amintit că în 2011, BEI a acordat împrumuturi totalizând 125 mil. euro pentru a finanţa proiecte ale întreprinderilor mici şi mijlocii şi ale societăţilor cu capitalizare medie din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO