Bănci și Asigurări

Belgienii de la KBC se limiteaza la strategia de nisa: consumer finance, leasing si securities

10.06.2008, 20:14 41

"In Romania vom avea o abordare de nisa: pe consumer finance, leasing si securities. Selectiv vom avea si activitati de private equity, cu accent pe companiile locale cu capitalizare de piata relativ scazuta", afirma Andre Bergen, CEO al KBC, care a vizitat Bucurestiul in aprilie anul acesta. Totusi, el sustine ca nu a abandonat ideea unor noi achizitii, insa deocamdata nu vede tinte de preluare atractive.
In schimb, obiectivele belgienilor pentru Bulgaria si Serbia vizeaza dezvoltarea unor operatiuni complete de bancassurance, in timp ce in Rusia vor sa se concentreze intr-o prima faza pe finantari ipotecare si pentru IMM-uri. La inceputul acestui an, belgienii au lansat in Romania serviciile de consumer finance prin divizia de specialitate KBC Consumer Finance.
"Avem ca obiectiv atingerea unei cote de piata de 3% pana in 2011, in conditiile in care vom folosi canale de distributie non-bancare", spune Bergen.
Lupta se anunta acerba pe piata creditului de consum, in conditiile in care gigantul american GE Money incepe sa-si tureze motoarele prin promovarea propriului brand.
In acelasi timp, KBC estimeaza ca detine 4% din piata locala a leasingului.
Romania este inclusa de KBC in grupa "pietei noi", alaturi de Rusia, Bulgaria si Serbia. Activele grupei insumeaza 7,1 mld. euro, din care 4 mld. euro in Rusia si 3 mld. euro in Bulgaria.
Din grupa "piete principale" fac parte Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia, cu active totale de 59 mld. euro. Romania si Bulgaria sunt considerate tari cu nevoi ridicate de finantare externa, dar cu fluxuri de capital greu de inversat, spre deosebire de cazul tarilor baltice, unde KBC nu este prezent.
"Ne asteptam ca Europa Centrala si de Est sa ramane motorul cresterii grupului nostru in urmatorii cativa ani: tabloul economic al pietelor noastre continua sa sustina acest scenariu, iar initiativele recente de a ne consolida pozitiile vor incepe sa dea rezultate."
Anul trecut, regiunea a adus grupului KBC un profit de 618 mil. euro.
Bergen sustine ca subregiunea centrala prezinta un risc limitat din punct de vedere macroeconomic, impactul crizei internationale de lichiditate fiind restrans. Perspectiva asupra restului tarilor din regiune este insa diferita.
"Impartasim ingrijorarile privind tarile baltice si cele din Europa de Sud-Est, din cauza nivelului ridicat al datoriei private, al preturilor pe piata imobiliara, al creditarii in valuta si al deficitului extern. Noi avem insa o expunere redusa pe aceste piete, in Bulgaria mai ales sub forma asigurarilor. Preferam sa ramanem prudenti, insa s-ar putea ca Ungaria, care a facut nota discordanta cu regiunea incepand de la jumatatea lui 2006, sa fi atins deja pragul de jos al ciclului economic", afirma seful KBC.
La randul sau, Guy Van Eechaute, CEO al diviziei KBC Securities, considera ca regiunea Europei Centrale si de Est reprezinta "un teren fertil" pentru brokerajul de actiuni si pentru operatiuni de equity pentru clienti companii.
"Combinatia de investitori locali de retail si investitori institutionali internationali, IPO-urile locale si tranzactiile de fuziuni si achizitii conduc la o crestere a veniturilor pe termen lung cu o volatilitate acceptabila", spune Van Eechaute.
In cazul diviziei KBC Securities, Romania figureaza printre pietele pe care belgienii au intrat prin achizitii, alaturi de Serbia, Ucraina, Rusia si de tarile baltice. Pietele de baza sunt Belgia, Cehia, Polonia si Ungaria.
Van Eechaute afirma ca in Romania divizia deserveste in principal clienti institutionali. O pondere semnificativa o detin serviciile de tip corporate finance, in timp ce retailul constituie un segment minim. Seful KBC Securities intrevede insa o crestere a ponderii clientilor de retail la nivelul intregii regiuni, inclusiv pe baza distributiei on-line. El crede ca brokerajul on-line este sustinut de o rata de penetrare a internetului relativ ridicata in regiune, cu 31% in Romania, 21% in Polonia sau 35% in Ungaria si 49% in Belgia. "In Romania vom dezvolta brokerajul on-line din trimestrul al treilea."
Van Eechaute crede ca sunt de asteptat numeroase IPO-uri in Polonia, Cehia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Ucraina, Serbia si Rusia, fara insa ca listarile sa fie facute neaparat pe pietele-mama ale companiilor, ci posibil pe London Stock Exchange, NYSE Euronext sau la Varsovia.
"Este posibila si listarea pe pietele-mama ale unor companii care s-au dus mai intai pe o alta piata, precum si listarea dubla sau tripla a unor companii din Vest."
In privinta serviciilor de corporate finance, Van Eechaute spune ca are la Bucuresti doi specialisti, fata de 11 la Praga si la Varsovia.
Nici divizia de private banking a belgienilor nu anunta planuri ambitioase pentru Romania, inca asteptand sa mai creasca averile romanilor. Totusi, Jacques Peters, seful diviziei europene de private banking a KBC care administreaza active de 54 mld. euro, spune ca are in vedere extinderea serviciilor spre Est, in "Europa Emergenta".
In Cehia are deja 53 de bancheri specializati care se ocupa de 4.350 de clienti cu active de 2,2 mld. euro.
"Piata din regiune se schimba rapid si stim ca si alte banci universale incep sa se concentreze pe private banking, asa ca este nevoie de o strategie dedicata pentru ca aspiram la pozitia de lider."
Planul de afaceri pentru regiune este in prezent in discutie.
"Intrarea pe piata din Romania va depinde de evolutia averilor private locale", spune Peters. Anul viitor este programata lansarea operatiunilor in Polonia si Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO