Bănci și Asigurări

Benzina cea de toate zilele: Preţul scăzut la pompă a dus la temperarea creşterii inflaţiei din SUA

Benzina cea de toate zilele: Preţul scăzut la pompă a...

Autor: Ştefan Stan

10.08.2022, 21:13 1557

Indicele preţurilor de consum din SUA a crescut cu 8,5% în iulie, în ritm anual, o creştere anuală mai lentă decât în iunie, în condiţiile în care presiunile inflaţioniste s-au atenuat pe fondul scăderii preţurilor la benzină, scrie FT. 

Datele privind IPC publicate miercuri vor trezi speranţa că ritmul de creştere a preţurilor în cea mai mare economie a lumii a atins un punct culminant şi a început să deceleraţi, ceea ce va fi un motiv de confort atât pentru Rezerva Federală, cât şi pentru administraţia Biden.

Potrivit cifrelor, nu s-a înregistrat nicio creştere a IPC între lunile iunie şi iulie, comparativ cu o creştere lunară de 1,3% înregistrată în urmă cu o lună. Pe bază anuală, creşterea IPC a scăzut de la o creştere de 9,1% în iunie.

Ambele cifre au reprezentat îmbunătăţiri faţă de aşteptările economiştilor, care preconizau o creştere lunară de 0,2% a IPC şi o creştere anuală de 8,7% - dar înseamnă că inflaţia este încă aproape de maximele ultimilor 40 de ani.

Este puţin probabil ca aceste date să reprezinte o schimbare suficient de mare pentru a împiedica Fed să continue cu o înăsprire mai agresivă a politicii monetare pentru a reduce inflaţia. Preşedintele Fed, Jay Powell, a declarat că banca centrală a SUA caută dovezi "convingătoare" că inflaţia se apropie de ţinta de 2%.

Indicele de bază al IPC - care elimină preţurile mai volatile la alimente şi energie şi care este cel mai atent urmărit de Fed - a înregistrat, de asemenea, o creştere lunară neaşteptat de mică, de 0,3%, comparativ cu 0,7% în iunie. Dar, pe bază anuală, a crescut într-un ritm neschimbat de 5,9%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO