Bănci și Asigurări

BERD a cumpărat obligaţiuni Garanti de 45 mil. lei

BERD a cumpărat obligaţiuni Garanti de 45 mil. lei

Autor: Razvan Voican

04.06.2014, 00:00 173

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu un portofoliu de circa 6,7 mld. euro investiţi în România, a subscris 15% din emisiunea de obligaţiuni de 300 mil. lei lansată săptămâna trecută de turcii de la Garanti Bank – a douăsprezecea bancă după active la sfârşitul lui 2013.

Prin investiţia de 45 mil. lei instituţia financiară internaţională îşi continuă programul de 150 mil. lei aprobat în vara anului trecut şi prin care poate cumpăra obligaţiuni garantate sau negarantate, respectiv titluri de tipul medium term notes emise de bănci şi instituţii financiare nebancare din România pentru stimularea pieţei de obligaţiuni corporative în lei şi a diversificării surselor de finanţare ale instituţiilor de credit locale.

Până acum BERD a subscris obligaţiuni Raiffeisen de circa 169 mil. lei (23% din suma atrasă de bancă prin două emisiuni), obligaţiuni UniCredit Ţiriac Bank de 110 mil. lei (20% din suma împrumutată de bancă) şi obligaţiuni Garanti de 45 mil. lei (15% din suma împrumutată).

În bondurile UniCredit şi Raiffeisen a pus bani şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. Obligaţiunile emise de Garanti săptămâna trecută au o rată anuală a dobânzii de 5,47% şi scadenţa în 2019, urmând să fie listate pe bursă.

Banca este controlată de al doilea mare grup din Turcia şi se numără printre puţinele instituţii de credit care au crescut pe perioada crizei. „Votul de încredere al BERD dovedeşte că suntem o alegere solidă pentru orice investitor”, spune Ufuk Tandogan, CEO al Garanti Group România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO