Bănci și Asigurări

BERD avea la finele lunii august o expunere de aproape 300 mil. € pe sectorul financiar românesc

BERD avea la finele lunii august o expunere de aproape...

Autor: Claudia Medrega

16.10.2015, 00:05 239
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional străin din România, avea la sfârşitul lunii august un portofoliu de 286 mil. euro pe sectorul financiar românesc, reprezentând 14% din total. Cea mai mare expunere este pe sectorul bancar.

Cumulat, în primele opt luni din acest an BERD a aprobat nouă proiecte în valoare de aproximativ 440 mil. euro.

BERD a fost de-a lungul timpului o susţinătoare importantă a sectorului bancar românesc, fiind acţionar în trecut chiar la cele mai mari bănci din sistem, BCR şi BRD, dar şi la Alpha Bank sau Banca Transilvania, şi participând la procese de privatizare din sectorul bancar românesc. În prezent, BERD este cel mai important acţionar al Băncii Transilvania, a treia bancă din piaţă, cu o participaţie de 14,3%.

BERD a făcut în ultimii cinci ani investiţii de 2,7 miliarde de euro, continuând să susţină sectorul financiar. Anul trecut investiţiile BERD în România au crescut cu 16,5%, la circa 590 mil. euro, România fiind a şasea ţară ca volum. Până în prezent, banca a investit în România aproximativ 7 miliarde de euro în circa 370 de proiecte în toată ţară. În anii de criză s-a intensificat utilizarea finanţărilor de la instituţii financiare internaţionale, precum BERD sau BEI. BERD s-a „angajat“ că va încerca să menţină sau chiar să majoreze uşor investiţiile derulate pe plan local în perioada 2015-2018, interval de timp în care banca va pune în aplicare strategia de ţară, aprobată recent de Consiliul de Administraţiei al instituţiei.

Pe lângă investiţiile realizate până î prezent în România, de peste 7 mld. euro, BERD a mobilizat mai mult de 14 mld. euro din alte surse de finaţare în toate sectoarele economiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO