Bănci și Asigurări

BERD capitalizează băncile greceşti cu 250 de mil. euro. Piraeus şi NBG mai au nevoie de 5,7 mld. euro

BERD capitalizează băncile greceşti cu 250 de mil....

Autor: Anca Dumitrescu

26.11.2015, 00:04 462
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) finalizează o investiţie totală de 250 de milioane de euro la cele mai mari patru bănci din Grecia, în cadrul eforturilor de consolidare a sectorului bancar elen.

În cadrul unui pachet financiar care susţine recapita­lizarea celor patru bănci elene, BERD a investestit câte 65 de milioane de euro la Alpha Bank şi Eurobank, 70 de milioane de euro la Piraeus Bank şi 50 de milioane de euro la National Bank of Greece (NBG). Pe piaţa locală operează Alpha, Piraeus şi diviziile Eurobank şi NBG, Bancpost şi Piraeus.

Cele patru grupuri bancare greceşti au un deficit cumulat de 14,4 miliarde de euro, potrivit Băncii Centrale Europene. Toate băncile greceşti au derulat programe de majorare a capitalului prin schimburi de acţiuni cu obligaţuni, însă numai Eurobank şi Alpha Bank au atras suficiente fonduri de la investitorii privaţi pentru a acoperi deficitul de capital.

Pe de altă parte, în cazul Piraeus şi NBG va fi nece­sară intervenţia Fon­du­lui Elen de Stabilitate Finan­ciară care trebui să capita­lizeze cele două bănci cu 5,7 miliarde de euro.

Totodată, deponenţii vor fi obligaţi să suporte o parte din cos­turile recap­talizării. Potrivit noi­lor regle­mentări europene, care vor intra în vigoare în ia­nuarie, depo­nenţii cu conturi de peste 100.000 de euro, precum şi acţio­narii şi deţinătorii de obli­gaţiuni vor suporta pierderi înainte ca statele să folosească bani publici pentru susţinerea băncilor aflate în dificultate.

În România cele patru bănci greceşti deţin cumulat 13% din creditele acordate companiilor şi persoanelor fizice şi circa 8% din totalul depozitelor, potrivit da­telor BNR.

Cele patru instituţii de credit cu acţionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Banca Românească - aveau la sfârşitul primlor nouă luni din acest an o rată a solvabilităţii de 19,45%, peste media înregistrată la nivelul întregului sistem bancar şi semnificativ peste pragul minim reglementat la nivel european (8%), potrivit datelor BNR.

Operaţiunile din România ale băncilor din Grecia sunt considerate a fi printre activele cele mai valoroase şi mai sigure ale acestora, având în vedere situaţia stabilă a subsidiarelor locale ale instituţiilor de credit elene şi perspectivele economice bune ale României. Dar tensiunile cu epicentrul în Grecia nu au rămas fără consecinţe şi pe piaţa românească.

Pe piaţa locală, fondul american J.C. Flowers se pregăteşte să preia Carpatica şi Piraeus Bank şi să formeze o bancă de top 10.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO