Bănci și Asigurări

BERD şi o divizie la Băncii Mondiale au trimis o scrisoare Guvernului în care critică planurile privind taxa bancară

BERD şi o divizie la Băncii Mondiale au trimis o...

Autor: Roxana Rosu

12.02.2019, 10:56 455

Două bănci internaţionale de dezvoltare importante, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, au reclamat oficial Guvernului României planurile legate de noua taxă din sectorul bancar, scrie Reuters.

Într-o mişcare neobişnuită, cele două bănci au trimis pe 1 februarie o scrisoare comună autorităţilor de la Bucureşti în care au atras atenţia asupra îngrijorărilor lor legate de planurile guvernului.

”Confirmăm că am trimis această scrisoare împreună cu IFC. Nu discutăm însă public conţinutul corespondenţei noastre cu autorităţile de la Bucureşti şi nu avem alte comentarii în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al BERD.

BERD deţine pachete de acţiuni la mai multe bănci din România, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit luni despre scrisoarea trimisă de BERD.

"Cei de la BERD au o mare problemă, pentru că în cazul Banca Transilvania, de exemplu, zeci, dacă nu sute de mici investitori străini, au cumpărat acţiuni pe baza credibilităţii BERD. Când au văzut ce s-a întâmplat la BVB, au început să pună întrebări cu privire la cei care au promovat ideea că România are o legislaţie stabilă, responsabilă, predictibilă şi rezonabilă", a declarat Isărescu. 

Anunţurile privind noile taxe, inclusiv cele aplicate companiilor din energie, menite să acopere majorarea cheltuielilor statului, au dus la prăbuşirea Bursei de la Bucureşti şi a monedei naţionale, la un minim record în decembrie.

În opinia analiştilor, taxa bancară ar putea face băncile neprofitabile.

BERD este acţionar la Banca Transilvania din 2001, iar anul trecut a cumpărat şi 19% din Piraeus Bank România, de la banca-mamă din Grecia.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO