Bănci și Asigurări

BERD: Sistemul ipotecar este eficient la proceduri si costuri, dar are si multe lipsuri

20.02.2008, 17:58 25

Sistemul ipotecar din Romania are inca anumite lipsuri, precum imposibilitatea consultarii online a cartilor funciare si existenta unor imobile neinregistrate in sistemul de publicitate imobiliara, fiind totusi considerat eficient din punct de vedere al procedurilor si costurilor, potrivit BERD.
Raportul privind "Institutia ipotecii in economiile in tranzitie" subliniaza, de asemenea, unele neclaritati ale cadrului legislativ din Romania, precum necesitatea reinnoirii inscrierii ipotecii in cartea funciara, cerintele referitoare la descrierea obligatiilor garantate si implicarea obligatorie a instantelor in procedura de executare silita.
La analiza despre piata romaneasca au contribuit firma de consultanta Deloitte Romania si Reff & Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania.
In pofida problemelor evidentiate, sistemul ipotecar local este considerat eficient din punct de vedere al simplitatii procedurilor, costurilor, sigurantei si adecvarii la cerintele pietei.
Dintre tarile din regiune, Croatia, Estonia, Lituania, Slovacia, Slovenia si Ucraina au obtinut calificative foarte bune cu privire la cadrul de reglementare al sistemului ipotecar.
Piata ipotecara in economiile de tranzitie are un potential deosebit de crestere in viitor, se mai arata in raport, care analizeaza cadrul legal si piata ipotecara in 17 tari din centrul si estul Europei.
"Ramane de vazut daca nivelul de crestere a pietei ipotecare din Romania isi va mentine ritmul alert avut pana acum. O alta intrebare care se pune este daca Romania e o piata suficient de matura pentru a avea loc si primele emisiuni de instrumente financiare securitizate", a afirmat Andrei Pinzaru, senior manager al Reff & Asociatii. El a aratat ca, desi in Romania exista un cadru legal si de reglementare cu privire la securitizarea creantelor ipotecare si la obligatiunile ipotecare de aproximativ doi ani, nu au fost realizate astfel de tranzactii.
In acelasi timp, in celelalte tari din regiune operatiunile de securitizare au avut loc in ultimii doi ani.
"Pentru o piata cu un ritm de crestere atat de alert ca acela avut de Romania in ultimii ani, beneficiile utilizarii instrumentelor pietei de capital ar putea fi substantiale, vizand o mai buna gestionare a costurilor de refinantare, a cerintelor de adecvare a capitalului pentru institutiile de credit si cu un potential impact pozitiv asupra costurilor de creditare in beneficiul imprumutatilor", a spus Pinzaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO