Bănci și Asigurări

BERD urmează să anunţe că a cumpărat un pachet de acţiuni de 19% la Piraeus Bank România, intrând în tranzacţia cu fondul de investiţii JC FLowers. Managementul băncii a preluat 5% din acţiuni

BERD urmează să anunţe că a cumpărat un pachet de...

Autor: Cristian Hostiuc, Liviu Popescu

17.07.2018, 10:43 3500

BERD - Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, urmează să anunţe că a cumpărat un pachet de acţiuni la Piraues Bank România, ca parte a tranzacţiei prin care fondul de investiţii JC Flowers a preluat această bancă.

BERD a preluat 19% din acţiuni, iar managementul băncii un pachet de 5%. 

”Este un proiect mare, iar intrarea BERD-ului în această tranzacţie va ajuta foarte mult”, a menţionat o sursă de pe piaţa bancară. 

BERD a avut mână bună în sistemul bancar românesc, în ultimii 20 de ani banca de la Lodra investind în Banca Transivania şi BCR, investiţii care au avut o rată de rentabilitate foarte mare.

De altfel, BERD este în continuare acţionar al Banca Transilvania,  care a ajuns la o valoare de piaţă de 2 miliarde de euro. 

La BCR, BERD a investit la o valoare a băncii de 1 miliard de dolari şi a vândut la o valoare a băncii de 6 miliarde de euro.

Piraeus Bank, un jucător de dimensiuni medii în sistemul bancar local, a revenit anul trecut pe profit, raportând un câştig net  de 10,8 mil. lei (2,4 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Grecii de la Piraeus Group au bătut palma la sfârşitul anului trecut cu fondul american de investiţii JC Flowers pentru vânzarea sucursalei din România, după o perioadă lungă de negocieri.

Tranzacţia s-a finalizat în luna iunie, după ce operaţiunea de preluare a primit avizul favorabil din partea Băncii Naţionale a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO