Bănci și Asigurări

BERD vede un mare potenţial de creştere a investiţiilor şi este interesată de proiecte în infrastructura rutieră şi feroviară din România: „România se dezvoltă în cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană”

BERD vede un mare potenţial de creştere a...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

20.09.2018, 17:50 16178

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vede un mare potenţial de creştere a investiţiilor şi este interesată de proiecte în infrastructura rutieră şi feroviară din România şi să ajute la privatizarea companiilor de stat, informează un comunicat al băncii.

În cadrul ultimei sale vizite la Bucureşti, cu ocazia celui de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, din perioada 17-18 septembrie, preşedintele BERD Suma Chakrabarti a precizat că instituţia financiară internaţională vrea să crească nivelul investiţiilor în România.

„Vedem un mare potenţial de creştere a investiţiilor aici. România se dezvoltă în cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană (UE). Pentru a sprijini creşterea economică şi pentru a ajuta convergenţa nivelurilor de venit cu cele ale economiilor mai avansate din UE, ţara are nevoie de investiţii majore pentru extinderea, modernizarea şi menţinerea infrastructurii. BERD este interesată să finanţeze proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară şi să ajute la privatizarea întreprinderilor de stat”, a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

Până în prezent, BERD a investit în România peste 8 miliarde de euro, iar în cursul anului trecut, Banca a finanţat proiecte în valoare de 550 de milioane de euro.

Pe de altă parte, pentru a putea creşte valoarea investiţiilor din România, preşedintele Chakrabarti a cerut autorităţilor române să intensifice reformele care ar duce la deblocarea dezvoltării infrastructurii. Liderul BERD, a apreciat activitatea companiei de apă RAJA Constanţa ca un exemplu de success pentru transformarea infrastructurii municipale.

„BERD colaborează cu RAJA din 1994, susţinând compania să devină cel mai dezvoltat operator regional de apă şi canalizare, ce deserveşte trei milioane de locuitori, în opt judeţe”, se apreciază în comunicat.

În cadrul intervenţiei sale de la Summit, preşedintele BERD a precizat că banca este „în măsură să sprijine întreaga gamă de proiecte necesare pentru a asigura transportul, energia şi conectivitatea digitală în regiunea celor Trei Mări. Avem o varietate de instrumente de oferit, inclusiv Parteneriate Publice Private (PPP), cofinanţare cu fonduri UE şi sindicalizări mari în sectorul privat”.

De asemenea, cu aceeaşi ocazie, BERD a încheiat un acord de împrumut de 5 milioane de euro cu compania de servicii „car rental” şi leasing Autonom pentru a susţine dezvoltarea internaţională a companiei.

„Autonom este, din aceasta saptamană, prima firmă românească care beneficiază de serviciile de consultanţă Blue Ribbon (n.r. simbol al înaltei performanţe), un program al BERD care promovează dezvoltarea celor mai inovative companii din ţările în care inveşteşte Banca”, arată comunicatul.

De asemenea, preşedintele a promis sprijinul băncii pentru creşterea potenţialului turistic al Muzeului Naţional de Artă al României şi a susţinut o prelegere la Academia de Studii Economice, care i-a acordat un doctorat onorific acum cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO