Bănci și Asigurări

BERD vine cu o prognoză negativă pentru economiile în care investeşte: Economia României se va contracta cu 5% în 2020

BERD vine cu o prognoză negativă pentru economiile în...

Autor: Dorin Oancea

01.10.2020, 11:18 89

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anticipat joi o contracţie economică mai profundă şi o recuperare mai blândă în 2021 pentru economiile în care investeşte, inclusiv pentru România, unde prognozează o scădere a PIB cu 5% în acest an. 

PIB ar urma să crească cu 3% anul viitor în România.

BERD anticipa în luna mai o scădere economică de 4% în 2020 şi o creştere de 4% în 2021 pentru economia României.

BERD se aşteaptă acum ca economiile în care investeşte, 38 la număr, de la Estonia la Egipt şi Maroc la Mongolia, să se contracteze în medie cu 3,9% anul acesta, comparativ cu o prognoză anterioară de -3,5%. BERD a prezis, de asemenea, că regiunea sa va creşte cu 3,6% în 2021.

Cererea mai slabă pentru exporturi, prăbuşirea turismului, scăderea remitenţelor şi preţurile scăzute ale mărfurilor au agravat consecinţele pandemiei de coronavirus, a spus banca.

„Devine evident că ne aflăm în al doilea val al virusului”, a declarat Beata Javorcik, economistul şef al BERD.

Economiile extrem de dependente de sursele externe de venit, cum ar fi Albania, Croaţia, Cipru, Grecia şi Muntenegru, care au ratat cea mai mare parte a sezonului turistic în acest an, se vor confrunta cu cele mai severe contracţii.

Ţările care se bazează pe lucrătorii din străinătate care trimit bani înapoi acasă au înregistrat, de asemenea, lovituri puternice, remitenţele din Rusia, Asia Centrală, Europa de Est şi Caucaz scăzând cu 29% în al doilea trimestru faţă de ceeaşi perioadă a anului trecut.

Unele sectoare, precum turismul, se pot confrunta cu daune pe termen lung, a spus BERD.

Greul căderii economice a fost suportat de cei mai puţin bogaţi şi mai puţin educaţi. Într-un studiu separat făcut cu institutul german de cercetare Ifo, BERD a analizat impactul mai detaliat asupra populaţiei din Belarus, Egipt, Grecia, Ungaria, Polonia, Serbia, Turcia şi Ucraina şi a constatat că o treime din gospodăriile din Egipt şi un sfert din gospodăriile din Turcia, Ucraina şi Belarus şi-au redus consumul de alimente.

În general, 73% dintre respondenţi au declarat că au fost afectaţi personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO