Bănci și Asigurări

Bilanţul crizei în top zece bănci: cine a pierdut şi cine a câştigat cotă de piaţă

Bilanţul crizei în top zece bănci: cine a pierdut şi...

Autor: Claudia Medrega

03.08.2016, 00:08 6752
Clasamentul celor mai mari zece bănci româneşti, care au ajuns să deţină 81% din activele totale, a înregistrat în perioada 2008-2015 mişcări ale unor jucători, respectiv schimbări importante de poziţie. Totodată, la nivelul topului s-au produs două modificări: anul trecut pe locul zece a urcat Garanti Bank, iar Volksbank a ieşit din clasament, după ce a fost preluată de Banca Transilvania.

Faţă de anul de referinţă 2008 patru bănci au pierdut cotă de piaţă în anii de criză, în timp ce şase instituţii de credit au reuşit să câştige teren. BCR, BRD-SocGen, Alpha Bank şi Bancpost sunt la categoria celor care au pierdut cotă de piaţă comparativ cu 2008, în timp ce Banca Transilvania, Raiffeisen, UniCredit, CEC Bank, ING Bank şi Garanti Bank au fost în ascensiune.

Băncile care au vândut mai multe credite noi au reuşit să se delimiteze, înregistrând creşteri vizibile la nivelul cotelor de piaţă după active, pe o piaţă a creditului care a fost marcată de letargie în primii ani de criză şi a dat semne de redresare în special în ultimii doi ani. Cele mai mari bănci au încercat în ultimii ani să-şi cureţe şi bilanţurile de credite neperformante.

BCR a rămas liderul pieţei în ultimii şapte ani, însă cota sa de piaţă a alunecat anul trecut sub 16%, la 15,8%, după zvâcnirile din 2010 şi 2011. Banca a înregistrat cel mai mare declin din top 10, de 4,5 puncte. În 2008, BCR avea 20,3% din piaţă. Şi BRD-SocGen, care s-a menţinut în perioada 2009-2015 pe locul doi în topul celor mai mari jucători din sistemul bancar, a pierdut cotă de piaţă în acest interval. Anul trecut, BRD avea o felie de 13% din piaţă, pierzând aproape trei puncte procentuale la nivelul cotei de piaţă faţă de 2008. Banca Transilvania a reuşit în ultimii ani să marcheze creşteri importante ale cotei de piaţă după active de la un an la altul, ajungând la 12,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO