♦ În contrast, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) au fost mai dispuse să contracteze credite pentru a susţine extinderea afacerilor lor, după cum spune Bilge Demirer, director general adjunct corporate şi SME în cadrul Garanti BBVA.
Un număr semnificativ de companii mari a ales în prima jumătate a anului să-şi finanţeze investiţiile din fonduri proprii pentru a evita costurile ridicate ale creditelor bancare, dar şi pe fondul lichidităţii din piaţă. În contrast, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) au fost mai dispuse să contracteze credite pentru a susţine extinderea afacerilor lor, potrivit lui Bilge Demirer, director general adjunct corporate şi SME în cadrul Garanti BBVA.
„Pe segmentul companiilor mari, observăm pentru prima parte a anului că acestea au decis să folosească mai mult fondurile proprii pentru investiţii, din cauza creşterii ratelor dobânzilor la credite, dar şi din cauza lichidităţii de pe piaţă. Dacă ne referim la IMM-uri, acestea au fost mai dispuse să contracteze credite pentru extinderea businessului. Această dinamică reflectă diferenţele în strategiile financiare ale companiilor, subliniind adaptabilitatea fiecărui segment în faţa provocărilor economice actuale“, a spus Bilge Demirer în cadrul ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.
El consideră că România are potenţialul de a atrage un număr semnificativ mai mare de investitori prin creşterea gradului de intermediere financiară şi îmbunătăţirea nivelului educaţiei financiare, măsuri care nu doar că ar putea stimula investiţiile interne, ci ar poziţiona ţara ca o destinaţie favorabilă pentru investitorii străini, contribuind astfel la o dezvoltare economică stabilă pe termen lung.