Bănci și Asigurări

Biroul Asigurătorilor Auto a plătit 213 mil. lei pentru falimentele Astra şi Carpatica Asig

Biroul Asigurătorilor Auto a plătit 213 mil. lei pentru...

Autor: Cristina Bellu

20.06.2017, 12:00 121

Biroul Asigurătorilor de Aurovehicule din România (BAAR), format din asigurătorii care vând poliţe auto obligatorii (RCA), a plătit până la finele lunii mai daune în valoare totală de 213,1 milioane lei în contul a circa 10.999 de dosare ale companiilor falimentare Astra Asigurări şi Carpatica Asig.

Din valoarea totală, circa 125,9 milioane de lei au reprezentat daune plătite în contul dosarelor Astra Asigurări şi 87,2 milioane de lei în contul Carpatica Asig.

Pe lângă despăgubirile efectiv plătite, BAAR a constituit rezerve de daună în valoare de 209,8 mil. lei, din care 109,3 milioane lei pentru Astra Asigurări şi 100,5 milioane de lei pentru Carpatica Asig.

În momentul de faţă, BAAR are circa 2.174 de dosare de daună în curs de soluţionare, respectiv 978 de dosare în cazul societăţii în cazul Astra Asigurări, rezerva de daună constituită în acest scop de către Birou este în valoare de 79,6 milioane lei şi 1.206 de dosare în cazul Carpatica Asig, pentru care s-a constituit o rezervă de daună în valoare de 77,2 milioane lei.

O analiză a cererilor de rambursare în funcţie de ţările de provenienţă evidenţiază faptul că peste 60% dintre solicitări provin din Italia, Germania şi Marea Britanie, atât în cazul Astra Asigurări cât şi în cel al Carpatica Asig.

Falimentul Astra Asigurări, liderul pieţei de profil în pe­rioa­da 2010-2013, a fost cel mai marcant eveniment din asi­gu­rări în 2015. Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a asu­mat eliminarea Astra din piaţă, punând capăt unei istorii de 25 de ani, după ce toate tentativele de majorare a capitalului cu suma 425 mil. lei şi de atragere în acţionariat a unui in­ves­titor străin au eşuat.

În plus, falimentul a venit după o perioa­dă de un an şi jumătate în care asigurătorul a stat sub admi­nis­trare specială. Asigurările nu au scăpat de falimente nici în 2016, ASF hotărând vara trecută ca asigurătorul controlat de Ilie Carabulea, Carpatica Asig, să intre în dizolvare.

Noua lege RCA adoptată de Parlament conferă o im­por­tanţă mai mare BAAR, în condiţiile în care acest orga­nism va realiza alocarea clienţilor cu risc ridicat între membrii săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO