Bănci și Asigurări

Biroul de Credit pe date pozitive urca spre 50% din piata

Biroul de Credit pe date pozitive urca spre 50% din piata

Serban Epure spune ca in ultima vreme multi bancheri s-au interesat de participarea in faza a doua a sistemului

14.06.2007, 18:26 62

Biroul de Credit va ajunge sa acopere jumatate din piata de retail pe zona de informatii pozitive din iulie, in conditiile in care tot mai multe banci sunt interesate sa participe la sistem.
BNR le-a cerut bancilor care doresc sa crediteze dupa norme proprii sa participe cu informatii pozitive privind debitorii (date despre creditele contractate, chiar daca nu au aparut probleme la rambursare) la sistemul Biroului de Credit. Mai mult, banca centrala face o diferentiere a gradului de indatorare pentru clienti, care poate urca la 70% pentru bancile care beneficiaza de informatii pozitive, fata de 65%, in cazul celorlalte. In cadrul sistemului Biroului de Credit se aplica principiul de reciprocitate, astfel ca numai participantii care furnizeaza informatii pozitive privind clientii lor primesc in rapoarte si astfel de date.
"Recent o noua banca a fost integrata in faza a II a (furnizare de informatii pozitive, n. red.) si tot mai multe banci se pregatesc sa faca acest pas. Ma astept ca pana la sfarsitul lui iulie sa trecem de 50% cota pe retail banking acoperita de participantii care ne transmit informatii pozitive si la sfarsitul anului sa avem peste 80%", a declarat pentru ZF Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
Pana luna aceasta doar opt banci participau in faza a II-a de implementare a Biroului de Credit, acoperind o cota de circa 20%. Epure nu a dorit sa ofere informatii detaliate, invocand clauzele de confidentialitate din contractele de participare. Oricum, ultimele saptamani au fost foarte agitate la Biroul de Credit, explica Epure, in conditiile in care multe banci se intereseaza sau fac chiar pasii necesari pentru a trece in faza a doua.
Pana in prezent BNR a avizat normele de creditare pentru persoane fizice inaintate de patru banci: Alpha Bank, BRD-SocGen, Volksbank si BCR. Dintre acestea, numai BRD-SocGen a primit aprobarea pentru utilizarea unui grad de indatorare de 70%.
Alpha Bank si BCR se pregatesc de asemenea sa inceapa sa furnizeze informatii pozitive la sistemul Biroului de Credit.
Biroul de Credit a fost creat de bancile comerciale in anul 2004, pentru a colecta informatii privind piata creditelor acordate clientilor persoane fizice. Intr-o prima etapa, Bi-roul a colectat numai informatii negative privind debitorii (restante acumulate la rambursarea creditelor, furnizarea de informatii false sau infractiuni savarsite in relatia cu o banca). Din 2005 a devenit disponibila si optiunea de participare cu informatii pozitive (date despre creditele contractate de fiecare client), insa bancile nu s-au grabit sa implementeze acest serviciu, datorita complexitatii tehnice a procesului. In conditiile in care stabilirea obligatiilor lunare de plata este esentiala pentru stabilirea capacitatii de indatorare a unui client, BNR le-a cerut bancilor sa se grabeasca cu raportarea de informatii pozitive la sistemul Biroului de Credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO