Bănci și Asigurări

Biroul fondatorului şi primului director al Băncii Naţionale a României, scos la licitaţie

Biroul fondatorului şi primului director al Băncii...

Autor: Madalina Cerban

11.11.2015, 17:26 766

Alături de prietenii lui apropiaţi, I.C. Brătianu şi C.A. Rosetti, Eugeniu Carada a pus bazele viitorului Partid Naţional Liberal şi s-a ocupat de tot ce înseamnă începuturile Băncii Naţionale, de la legea de funcţionare până la construcţia clădirii şi fabricarea primelor bancnote, potrivit Artmark.

În iulie 1880, Carada s-a întors de la Paris cu banii României: 900.000 de bilete de 20 de lei, 300.000 de bilete de 100 de lei şi 25.000 de bilete de 1.000 de lei. El este şi cel care a ales culoarea albastră a banilor, efigia împăratului Traian şi personificarea României ca mamă în mijlocul fiilor ei.

Biroul cu fotoliu tip Dantesca al lui Eugeniu Carada, este realizat în manieră Napoleon al III-lea şi este bogat decorat cu gravuri în os. Valoarea estimativă a acestui birou care va fi scos la vânzare la Licitaţia de Mobilier de Epocă a Artmark este cuprinsă între 20.000 şi 30.000 euro.

Pe de altă parte, potrivit Artmark, cel mai vechi lot al Licitaţiei de Mobilier de Epocă este o masă de toaletă, decorată în stil Louis XV, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, respectiv din vremea lui Dimitrie Cantemir. Masa se află în condiţii foarte bune de restaurare şi conţine trei spaţii secrete, lateralele ascunzând casete pentru bijuterii, iar compartimentul central, o oglindă. Piesa este ştampilată "Chevallier", semn că este probabil realizată de cunoscuta familie de tâmplari cu acelaşi nume, recunoscuţi în Franţa secolului al XVIII-lea. Charles şi Jean-Mathieu Chevallier erau consacraţi pentru clientela preţioasă, aristocratică, primul fiind numit chiar "tâmplar al casei regale" la mijlocul secolului XVIII. Estimarea este de 800 - 1.200 de euro.

Licitaţia conţine şi două piese din colecţia industriaşului miliardar Iliescu-Brânceni, unul dintre fondatorii Comitetului Olimpic Român, un cabinet pentru arme de colecţie (estimare 800 - 1.500 de euro) şi un monumental birou din lemn de acaju, decorat în manieră Biedermeier, începutul secolului al XX-lea (estimare 1.000 - 2.000 de euro). Ambele loturi sunt însoţite de câte o acuarelă ce descrie interiorul casei Brânceni din strada Cometei (actuala Căderea Bastiliei).

O altă piesă de rezistenţă este o pereche de jilţuri domneşti în stil neoromânesc (estimare 2.000 - 3.500 de euro). Concepute la sfârşitul secolului al XIX-lea, se spune că aceste jilţuri ar fi fost create special pentru perechea regală română, Carol I şi Elisabeta.

Expoziţia cu aceste obiecte poate fi vizitată până pe 18 noiembrie, la sediul casei Artmark din Bucureşti, iar Licitaţia de Mobilier de Epocă va avea loc pe 19 noiembrie, de la ora ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO