Bănci și Asigurări

Bitcoin sparge pragul de 10.000 de dolari, ajungând să atingă cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni

Bitcoin sparge pragul de 10.000 de dolari, ajungând să atingă cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

12.02.2020, 16:52 1054

Bitcoin a trecut, miercuri, de pragul de 10.000 de dolari, fiind cel mai înalt nivel din acest an şi din ultimele cinci luni, relatează CNBC.

Bitcoin a atins 10.489,78 dolari, cel mai mare preţ pe care l-a înregistrat din septembrie, potrivit datelor Coindesk, creşterea fiind de peste 44% de la începutul anului. Bitcoin a înregistrat şi cea mai bună performanţă din ianuarie din ultimii şapte ani.

Participanţii la industrie pun creşterea pe seama faptului că unii investitori văd criptomoneda ca un activ de refugiu în condiţii de incertitudine.

„Factorii externi care contribuie la creşterea peste 10.000 de dolari includ incertitudinile globale legate de epidemia de coronavirus”, spune Vijay Ayyar, head of business development la firma de schimb al criptomonedelor Luno.

Ayyar a subliniat, de asemenea, comentariile recente ale preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell, care păreau să recunoască puterea potenţială a monedelor digitale, drept un alt factor care a determinat creşterea din ultimele 24 de ore.

Marţi, Powell a vorbit în faţa Congresului despre monedele digitale ale băncilor centrale şi viziunea Fed pentru un dolar digital. El a recunoscut că proiectul Libra al Facebook a fost un „apel de trezire” în privinţa faptului că o monedă digitală poate deveni rapid destul de răspândită şi importantă din punct de vedere sistemic. Dar a spus că există încă „multe întrebări care trebuie să primească răspune în privinţa unei monede digitale a Statelor Unite".

Libra s-a confruntat cu reacţii ale politicienilor şi autorităţilor de reglementare din întreaga lume, iar o serie de parteneri ai Facebook au renunţat la proiect.

Apar în schimb tot mai multe solicitări ca Statele Unite să emită un dolar digital, mai ales în condiţiile în care China a recunoscut că lucrează la un yuan digital.

Între timp, comunitatea bitcoin aşteaptă cu nerăbdare un eveniment care a fost supranumit „înjumătăţirea”, care are loc în luna mai. Este vorba de o acţiune scrisă în codul de bază al bitcoin, care înjumătăţeşte câştigurile celor care generează bitcoin. Efectul este de a reduce furnizarea de criptomonedă pe piaţă. Înjumătăţirile anterioare au fost precedate de creşteri ale preţurilor criptomonedei.

AFACERI DE LA ZERO