Bănci și Asigurări

BM: Leul se va întări pe termen lung, odată cu îmbunătăţirea standardului de viaţă din România

BM: Leul se va întări pe termen lung, odată cu îmbunătăţirea standardului de viaţă din România

Autor: Marius Radu - Mediafax

19.04.2011, 20:24 45

Leul se va întări în raport cu euro pe termen lung, odată cucreşterea standardului de viaţă din România, a declarat pentruMEDIAFAX Kaspar Richter, senior economist la Banca Mondială.

În ultimii doi ani, odată cu crizafinanciară, leul s-a depreciat pe medie cu circa 25% faţă de europână la 4,2099 lei/euro la finele anului trecut, evoluţie care acondus la presiuni asupra inflaţiei din cauza creşterii costurilorla serviciile în euro, dar şi o scumpire a creditelor acordate înmoneda europeană.

"Este foarte greu să faci prognozereferitor la evoluţia mondei pe termen scurt. Pe termen lung neaşteptăm ca moneda să se aprecieze (faţă de euro -n.r.), în liniecu îmbunătăţirea standardului de viaţă din România", a spusRichter.

România va înregistra în acest ancea mai lentă creştere economică dintre cele zece state membre aleUE din Europa de Est, urmată anul următor de cea mai rapidăcreştere din regiune, potrivit unui raport al Băncii Mondiale,publicat marţi.

De la începutul acestui an, leul aurmat un trend de apreciere, el fiind cotat marţi la 4,09 lei faţăde moneda europeană.

România a avut în martie cea maimare creştere anuală din UE a preţurilor de consum, de 8%, nivel cumult peste cel al altor state şi mai mult decât dublu comparativ cuinflaţia medie la nivel comunitar.

Economistul Băncii Mondialesusţine că în prezent există un optimism mai ridicat în ceea cepriveşte reducerea preţurilor la alimente pe plan internaţional,alt element care a avut un impact semnificativ asupra creşteriiratei inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO