Bănci și Asigurări

BNP Paribas este investigată pentru folosirea de informaţii confidenţiale în tranzacţii cu acţiuni

BNP Paribas este investigată pentru folosirea de...

Autor: Florentina Dragu

19.11.2014, 16:33 175

Investigaţia a fost lansată la începutul lunii noiembrie, cercetările fiind încă în stadiu incipient, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Paris.

Publicaţia franceză Le Canard Enchaine a raportat, fără să dezvăluie sursa informaţiilor, că procurorii investighează tranzacţii cu acţiuni ale băncii derulate anul trecut de membri cu funcţii de conducere în BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa.

Preşedintele băncii, Baudouin Prot, predecesorul său Michel Pebereau şi directorul operaţional Philippe Bordenave au vândut în total circa 290.000 de acţiuni BNP Paribas în 2013, în schimbul a 13 milioane de euro, se arată în raportul anual al băncii transmis autorităţii de reglementare de pe piaţa de capital.

Atât reprezentanţii BNP Paribas, cât şi cei ai Autorităţii Pieţelor Financiare (AMF) au refuzat să comenteze.

În iulie, BNP Paribas acceptat să plătească penalităţi record de 8,97 miliarde de dolari după ce a admis că a încălcat sancţiuni impuse de SUA altor ţări, într-un caz care a ajuns la cele mai înalte niveluri ale diplomaţiei franceze şi americane.

Banca a recunoscut într-un acord amiabil cu anchetatorii SUA că a procesat în perioada 2004-2012 tranzacţii interzise în valoare de aproape 9 miliarde de dolari, implicând Sudan, Iran şi Cuba, a anunţat Departamentul Justiţiei din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO