Bănci și Asigurări

BNR a cerut din nou falimentul Bancii Dacia Felix

06.07.2000, 00:00 264



BNR a depus o cerere la Tribunalul Cluj de incepere a procedurii de faliment la Banca Dacia Felix (BDF), deoarece banca nu si-a putut achita la doua termene scadente din iunie si iulie o rata de 128 miliarde lei din datoria catre BNR si CEC, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al BNR, Adrian Vasilescu.

Vasilescu a spus ca BDF nu a reusit sa-si plateasca ratele scadente, in ciuda planului de reorganizare aprobat in ultimii doi ani, dar contestat de BNR si pentru care Curtea Suprema de Justitie a dat sentinta favorabila BDF in urma cu putin timp.

"Planul incepe cu intentii si se termina cu promisiuni, in loc sa inceapa cu bani si sa se termine cu bani; putea macar sa inceapa cu intentii si sa se termine cu bani", sustine Vasilescu.

Purtatorul de cuvant a mai spus ca BNR nu are rost sa lase in sistem o banca, ce poate crea probleme, in acest an in care vrea cu orice pret sa incheie asanarea sistemului bancar.

BDF a fost preluata anul trecut de un grup de investitori israelieni si a castigat, dupa patru ani, procesul intentat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) prin care acestea solicitau falimentul bancii.

Imediat dupa ce a scapat din procesul cu BNR, a anuntat ca doreste reesalonarea datoriei catre banca centrala intrucat nu poate plati in ritmul actual al scadentelor, de 60 de miliarde de lei lunar.

BDF a rabursat BNR si CEC 437 miliarde de lei (23,6 milioane de dolari), ceea ce reprezinta 20% din suma totala datorata.

BDF mai are de achitat 1.464 miliarde de lei catre BNR si 278 miliarde de lei catre CEC. La sf-irsitul anului 1996, cand BNR a cerut falimentul, datoria in dolari a BDF catre BNR era de peste 500 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO