Bănci și Asigurări

BNR a cheltuit 1 mld. euro intr-o luna pentru a tine cursul

06.10.2009, 23:18 35

BNR a cheltuit in septembrie aproximativ 1,1 mld. euro pentru atine cursul leu/euro jos timp de doua saptamani, insa pe fondulcrizei politice inceputa acum o saptamana cotatia a revenit spre4,3 lei/euro, de la 4,2 lei/euro.

"Conform estimarilor noastre, iesirile nete rezultate dininterventiile BNR pe piata valutara au fost de aproximativ 1,1 mld.euro. Aceasta este una dintre cele mari sume cheltuite pentrusustinerea leului si confirma punctul nostru de vedere ca BNR aintensificat actiunile pe piata valutara spre sfarsitul lunii",sustin analistii ING Bank.

La jumatatea lunii septembrie euro a atins maximul ultimelorluni ajungand la 4,28 lei.

Presedintele Traian Basescu a precizat ieri ca obiectivul estementinerea cursului in marja stabilita, adica peste 4 lei pentru uneuro, dar fara sa se apropie de 5 lei/euro. In conditiile in caretensiunile politice vor continua, va fi tot mai dificil pentru BNRsa continue sa protejeze leul.

Pe fondul interventiilor BNR pentru apararea monedei nationale,pot aparea episoade de crestere abrupta a dobanzilor pe piatainterbancara.

In ultimele zile seceta de lichiditati de pe piata monetara s-aacutizat, bancile ajungand sa isi perceapa dobanzi de 14% pe anpentru a-si imprumuta lei intre ele, peste dobanda-cheie a BNR de8% pe an.

  • Cursul leu euro a sazut usor ieri, de la 4,2670 lei pana la4,2619 lei, ca urmare a interventiei Bancii Nationale.
  • ING estimeaza o depreciere a monedei nationale pana la 4,5lei/euro.
  • Bancile scumpesc dobanzile la creditele in lei pentru locuinte,ca urmare a cresterii dobanzilor de pe piata interbancara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO