Bănci și Asigurări

BNR a cumpărat titluri emise de Trezorerii europene de 4 mld. euro anul trecut

BNR a cumpărat titluri emise de Trezorerii europene de 4 mld. euro anul trecut

Autor: Liviu Chiru

04.07.2011, 17:39 115

BNR şi-a dublat anul trecut portofoliul de titluri cu discountemise de Trezoreriile europene, până la 36,1 miliarde de lei(echivalentul a 8,5 miliarde de euro).

"Titlurile cu cupon emise de Trezoreriile Europene, instituţiilede credit, bănci şi Banca Reglementelor Internaţionale au rată dedobândă fixă. Ratele de dobândă variază între 0,5% şi 6,5% pe anpentru titlurile în euro, respectic între 0,5% şi 1,75% pe anpentru cele în dolari", potrivit Raportului Anual pe 2010 alBNR.

În paralel, Banca Naţională şi-a majorat considerabil şiplasamentele în titluri emise de Trezoreria SUA, valoareaportofoliului urcând la 9,2 miliarde de lei (2,1 mld. euro) lasfârşitul anului trecut, de la 0,3 milioane de lei în decembrie2009. Tot anul trecut a mai cumpărat titluri emise de BancaEuropeană de Investiţii în valoare de 8,3 milioane de lei (circa 2mil. euro). Au fost reduse în schimb plasamentele în titluri emisede bănci private dar şi de Banca Reglementelor Internaţionale.

În totalul, portofoliul de "hârtii de valoare" a urcat anultrecut cu aproape 43%, până la 92,7 miliarde de lei (21,6 mld.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO