Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat 16 bănci cu 11 miliarde lei

BNR a împrumutat 16 bănci cu 11 miliarde lei

Autor: Monica Juganaru

11.02.2013, 13:51 356

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Banca centrală a majorat pentru a treia săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo, plafonul ajungând luni la 11 miliarde lei.

La operaţiunea de săptămâna trecută, banca centrală a împrumutat 17 bănci cu suma de 9,99 miliarde lei, iar sumele licitate de bănci au atins un maxim istoric, cumulând 38,496 miliarde lei.

Aceasta este a 19-a săptămână la rând în care banca centrală limitează împrumuturile acordate prin această operaţiune.

În urmă cu două săptămâni, banca centrală a ridicat la 9 miliarde lei suma pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar lunea trecută limita a fost de 10 miliarde lei. Majorarea sumei a venit după ce BNR a anunţat întoarcerea la o gestionare "adecvată" a lichidităţii.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o săptămână au urcat foarte uşor, la 5,54% - 6,04% pe an, după ce vineri au fost la 5,53% - 6,03% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO