Bănci și Asigurări

BNR a imprumutat bancile in octombrie cu o suma soc: 49 de miliarde de lei

BNR a imprumutat bancile in octombrie cu o suma soc: 49 de miliarde de lei
30.11.2008, 21:57 23

In octombrie, cea mai dura luna pentru piata financiara, bancile au imprumutat de la BNR o suma record de 48,99 miliarde de lei (echivalentul a 13,3 miliarde de euro). Banii au fost imprumutati la o dobanda de 14,25% pe an.

Suma reprezinta un soc pentru piata, aratand cat de tensionata a fost situatia din octombrie pe piata monetara.
Volumul record din octombrie depaseste cu mult varfurile inregistrate in ultimii 18 ani. Precedentul record istoric fusese stabilit in martie 2007, cand suma imprumutata a fost de 4,12 miliarde de lei. Anul acesta precedentul varf a fost in august, cand bancile au imprumutat un miliard de lei.
Aceste sume au fost injectate de BNR in sistem prin facilitatea de credit lombard, care poate fi accesata de banci, insa cu conditia sa lase in gaj titluri de stat. Creditul se acorda pe o singura zi, astfel ca volumul raportat de BNR reprezinta suma acumulata pe parcursul tuturor sedintelor de tranzactionare din octombrie. Astfel, suma medie zilnica imprumutata de banci a fost mult mai mica, de 2,1 mld. lei (582 mil. euro).
In unele zile au fost insa inregistrate varfuri, chiar si de 5 mld. lei.
Cererea mare de fonduri din octombrie a venit pe fondul tensiunilor puternice de pe piata monetara interbancara. Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a explicat recent ca bancile ajunsesera in octombrie sa nu isi mai acorde imprumuturi intre ele, dupa ce unii jucatori au fost suspectati ca au ramas fara lichiditati in urma implicarii in operatiunile valutare din timpul atacului asupra leului. Piata monetara a fost astfel aproape blocata, iar dobanzile au urcat in unele zile si la peste 50% pe an.
Neincrederea dintre banci se vede si in cifrele afisate de BNR.
In timp ce unii jucatori au mers la BNR sa ia credite la o dobanda de 14,25% pe an, altii au preferat sa isi plaseze leii in exces in facilitatea de depozit oferita de BNR la 6,25% pe an dar fara sa isi asume riscuri, in loc sa imprumute alte banci. Sumele plasate in facililitatea de depozit oferita de BNR a fost de putin peste 2 miliarde de lei in octombrie, in scadere insa fata de nivelul din septembrie, de 10 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO