Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat şase bănci cu 1,5 mld. lei pentru o săptămână

Autor: Stefan Musgociu

29.08.2011, 00:00 327

BNR a împrumutat vineri şase bănci cu 1,5 mld. lei, printr-o licitaţie repo cu scadenţa la o săptămână, la o dobândă de 6,25% pe an, după ce randamentele pe piaţa monetară au urcat peste dobânda de politică monetară din cauza lichidităţii reduse a unor bănci.

"Cel mai probabil unele bănci au ridicat dobânzile pentru a acoperi golul de lichiditate rezultat după ce unele companii au retras mai mulţi bani din depozite pentru plăţi la buget", a comentat un dealer. Dobânzile pe termen scurt de pe piaţa interbancară au urcat cu un punct procentual vineri, până la 5,82-6,32%.

Licitaţia de vineri vine după ce scăderea disponibilului de lichiditate de pe piaţă la jumătatea lunii august a determinat banca centrală să injecteze 5,5 mld. lei în două zile consecutive prin operaţiuni repo. În cadrul operaţiunilor repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO