• Leu / EUR4.7621
  • Leu / GBP5.4436
  • Leu / USD4.2658
Bănci și Asigurări

BNR a majorat dobânda-cheie la 2,5%, pentru a treia oară în 2018. Isărescu: „Suntem siguri că ţinem inflaţia sub control şi că dobânzile nu se vor duce foarte sus“

Autor: Claudia Medrega

8 mai 2018 1474

♦ Guvernatorul BNR susţine că greşesc cei care fac judecăţi de tipul: „vor creşte dobânzile în România pentru că trebuie să ajungă la rata inflaţiei“.

Guvernatorul BNR Mugur Isă­res­cu consideră că inflaţia va fi ţinută sub con­trol, iar dobân­zile nu se vor duce foar­te sus, după ce boardul băncii centrale a decis să con­tinue ciclul de întărire a poli­ticii monetare.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a decis în şedinţa de politică monetară de ieri să majoreze din nou dobânda-cheie la 2,5%, după pauza din luna aprilie, după ce în primele două luni din 2018 au mai fost decise două creşteri.

„Suntem siguri că ţinem inflaţia sub control şi că dobânzile nu se vor duce foarte sus“, a declarat Isărescu, la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

În ceea ce priveşte scenariile vehiculate în care indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei cu dobândă variabilă, ar putea să depăşească 4% în acest an, guvernatorul a spus că „sub nicio formă nu vrem să ajungă acolo, de aceea acţionăm să dăm inflaţia în jos“. În prezent, indicele Robor la trei luni oscilează în jurul a 2,5%.

Dobânzile la credite şi la depozite depind, în principiu, de evoluţia dobânzilor din piaţa interbancară, care sunt influenţate de modifi­carea dobânzii-cheie, dar şi de nivelul lichi­di­tăţii din sistem.

Pe măsură ce BNR majorează dobânda-cheie, bancherii se grăbesc să scumpească credita­rea, dar nu se grăbesc să plătească mai mult şi pentru depozitele atrase, încercând astfel să-şi consolideze mar­jele de profit. În aceste condiţii, dobânzile la credite rămân peste sumele remunerate la depozite, care au coborât sub 1%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, anticipează că bancherii vor decide să majoreze dobânzile bonificate populaţiei pentru economiile plasate, după ce şi Ministerul Finanţelor va începe să con­cureze pentru economisirile românilor odată cu lansarea unor titluri de stat pentru popu­laţia României.

„Eu cred că foarte curând băncile vor constata că trebuie să atragă lichiditate mai multă de la populaţie şi vor deveni mai competitive. S-ar putea ca la asta să contribuie şi eventuala iniţiativă a Ministerului Finanţelor de a lansa titluri de stat cu dobândă concurenţială pentru populaţie. Atunci concurenţa va funcţiona“, a declarat Mugur Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară de ieri.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7621
Diferență: 0,0105
Ieri: 4.7616
Azi: 4.2658
Diferență: 0,4853
Ieri: 4.2452
Azi: 5.4436
Diferență: -0,1211
Ieri: 5.4502
Azi: 4.2197
Diferență: 0,2518
Ieri: 4.2091