Bănci și Asigurări

BNR a obţinut în 2018 un profit de aproape 1,2 mld. lei, de 6,3 ori mai mare decât în 2017, iar Isărescu a obţinut al şaselea mandat de guvernator

MUGUR ISĂRESCU conduce BNR de 30 de ani, fiind cel mai longeviv demnitar din statul român de după 1990 şi cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume.

MUGUR ISĂRESCU conduce BNR de 30 de ani, fiind cel mai longeviv demnitar din statul român de după 1990 şi cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume.

Autor: Claudia Medrega

04.07.2019, 00:08 1396

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a validat ieri pe Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al BNR, precum şi componenţa boardului Băncii Naţionale, care conţine patru oameni noi.

Mugur Isărescu, 70 de ani, care conduce BNR de 30 de ani, fiind cel mai lon­ge­viv demnitar din statul ro­mân de după 1990 şi unul dintre cei mai longevivi guvernatori de bancă centrală din lume, a fost votat ieri de ple­nul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru al şaselea mandat în fruntea BNR.

„Mandatul nostru este stabilit de către legile bancare, de legea BNR, dar aş adăuga că avem şi un mandat nou hotărât prin programul de aderare la zona euro, la care BNR, împreună cu guvernul, cu reprezen­tanţii partidelor politice şi cu Academia Ro­mână, cu sprijinul preşedinţiei, a lucrat. Acest mandat nou este pregătirea aderării României, a intrării României în zona euro. Avem un mandat aş spune ambiţios, cu multe provocări, dar, repet, ne vom depune întreaga capacitate pentru a îl duce la bună înde­plinire“, a declarat Isărescu în Parla­ment, potrivit Mediafax.

Noul Consiliu de Administraţie al BNR, care îşi începe activitatea din octombrie, „îmbină tinereţea cu experienţa“, după cum a spus Isărescu, şi are patru membri noi din cei nouă membri. Din noul board al BNR mai fac parte Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, Leonardo Badea, viceguvernator, Eugen Nico­lăescu, viceguvernator, şi membrii Csaba Balint, Cristian Popa, Gheorghe Gherghina, Dan-Radu Ruşanu şi Virgiliu-Jorj Stoenescu.

Guvernatorul BNR a fost votat de 329 de parlamentari din totalul de cei 344 de aleşi prezenţi la plen, votul fiind secret, cu buletine.

 

Cât profit a făcut BNR în 2018

Banca Naţională a obţinut în 2018 un profit de 1,18 mld. lei, de 6,3 ori mai mare comparativ cu câştigul raportat pentru anul 2017, rezultatul fiind influenţat în principal de rezultatul obţinut din administrarea activelor şi pasivelor în valută.

BNR plăteşte, conform legii, o cotă de 80% din veniturile nete la bugetul de stat, iar anul trecut suma direcţionată de banca centrală la buget a fost de 946,7 mil. lei.

Câştigul operaţional al BNR a fost de circa 1,5 mld. lei în 2018, cu 58% peste cel din 2017.

BNR, instituţia care supraveghează sis­temul bancar, a avut un singur an cu pierdere în perioada de criză, în 2013.

Cel mai bun an pentru BNR din punctul de vedere al profitabilităţii a fost 2009, când a fost raportat un rezultat pozitiv de 4,6 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO