ZF 24

Trei miliarde de euro s-au evaporat din rezerva BNR în cinci luni

Trei miliarde de euro s-au evaporat din rezerva BNR în...

Autor: Ciprian Botea

06.04.2014, 12:13 1832

Rezerva valutară a BNR a scăzut cu 380 mil. euro în martie şi a ajuns la 31,3 mld. euro, minimul ultimelor 15 luni, în contextul în care plăţile în contul datoriei publice externe s-au apropiat de o jumătate de miliard de euro luna trecută, inclusiv pe fondul achitării unor noi rate din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Faţă de luna octombrie a anului trecut, când a fost consemnat un record al sumelor strânse de BNR în rezerva valutară, scăderea este de peste 3 miliarde de euro. BNR a avut de achitat luna trecută circa 350 mil. euro în contul împrumutului contractat de România de la FMI în 2009. Un nivel atât de scăzut al rezervei valutare nu mai fusese înregistrat din decembrie 2012.

La nivel agregat, ieşirile din rezerva valutară au cumulat 2,1 miliarde de lei luna trecută, reprezentând modificarea rezervelor minime constituite de bănci la BNR în condtul pasivelor în valută deţinute, plăţi în contul datoriei publice externe şi altele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO