Bănci și Asigurări

BNR a rămas luna trecută fără 1 mld. euro din rezerva valutară

BNR a rămas luna trecută fără 1 mld. euro din rezerva...

Autor: Liviu Popescu

04.08.2015, 00:03 518

BNR a încheiat luna trecută cu rezerve valutare în valoare de 29 miliarde de euro (echivalentul a 128 mld. lei), în scădere cu aproape un miliard de euro faţă de nivelul atins în iunie, ca urmare a plăţilor în contul unei emisiuni de obligaţiuni a Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rezervele valutare sunt mai mici cu 2 mld. euro.

În cursul lunii iulie au avut loc intrări de circa 740 mil. euro, respectiv modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor MFP, alimentarea contului Comisiei Europene.

Ieşirile din rezervă s-au ridicat la 1,7 mld. euro, respectiv modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei denominate în valută.

La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care BNR a plătit circa 243 mil. euro, precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro a Ministerului Finanţelor scadente pe 29 iulie 2015, în valoare de 926 mil. euro, capital şi dobândă.

BNR menţionează că plăţile efectuate în perioada ianuarie-iulie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, au totalizat 6,4 mld. euro, iar cele scadente până la finele anului însumează aproximativ 1,1 mld. euro. BNR nu finanţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului.

Rezerva de aur a rămas la nivelul de 103,7 tone în iulie, iar valoarea acesteia s-a ridicat la aproape 3,3 mld. euro. Comparativ cu luna precedentă, valoarea rezervei de aur a scăzut cu aproximativ 300 mil. euro, pe fondul evoluţiei descendente a cotaţiei aurului.

Rezerva valutară, valută plus aur, s-a ridicat la finele lunii iulie la 32 mld. euro, cu un miliard de euro mai puţin faţă de luna precedentă. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, rezerva totală se ridica la 34 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO