Bănci și Asigurări

BNR a raportat cea mai mare pierdere din România pentru 2013

BNR a raportat cea mai mare pierdere din România pentru...

Autor: Cătălina Butan

27.06.2014, 15:04 1708

Banca Naţională a României a înregistrat anul trecut cea mai mare pierdere din România, de 1,258 miliarde de lei (285 mil.euro), depăşind Oltchim, care a raportat în 2013 o pierdere de 220 de milioane de euro. 

Băncile şi companiile de asigurări, care ar trebui să aducă valoare adău­gată şi să susţină creşterea economică, îngroa­şă topul societăţilor din România cu cele mai mari pierderi. Pe podiumul pierderilor se află, alături de BNR şi Oltchim, Petrotel - Luk­oil, firma prin care grupul rus LukOil controlează rafinăria de la Ploieşti.

Circa 20% din rezultatul negativ de aproape 3 mld. euro consemnat de firmele care au avut cele mai mari o sută de pierderi din economie anul trecut au fost contabilizate de bănci şi companiile de asigurări, care s-au transformat practic dintr-o sursă de susţinere a economiei într-o povară.

Băncile şi companiile de asi­gu­rări din topul firmelor cu cele mai mari pierderi au avut un re­zultat negativ agregat de 565 mil. euro, potrivit datelor de la Re­gistrul Comerţului. Şi în 2012 acestea încheiaseră cu pierderi uriaşe, de aproape 700 mil. euro.

Topul celor mai mari pierderi ale firmelor, îngroşat de bănci şi companii de asigurări

Cea mai mare pierdere brută din sectorul financiar privat a fost raportată de BRD, a doua bancă din sistem după activele de­ţinute, respectiv 147 mil. euro. BRD a avut pier­deri timp de doi ani consecutiv din cau­za creşterii provizioanelor pentru credite ne­per­forman­te, dar şi a unui raport cost/ve­nit destul de ri­di­cat, respectiv în apropierea nivelului de 50%.

Banca Naţională a României a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 1,25 miliarde lei, atât din operaţiunile de piaţă monetară, cât şi din reevaluarea rezervelor valutare, potrivit raportului anual publicat de banca centrală, mai mult de jumătate fiind acoperită din rezervele statutare.

Pierderea de 1,258 miliarde lei din 2013 a fost acoperită, într-o primă etapă, din rezervele statutare (502,23 milioane de lei), rămânând de acoperit suma de 756 milioane lei, care s-a raportat şi urmează să fie acoperită din profiturile viitoare.

"Rezultatul financiar negativ înregistrat de Banca Naţională a României în anul 2013 reflectă influenţa a doi factori. Primul dintre aceştia vizează asumarea costurilor implicate de îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor şi de asigurarea unui nivel adecvat al rezervelor valutare ale statului, cu beneficii în planul stabilităţii cursului de schimb al monedei naţionale, al stabilităţii financiare, precum şi al credibilităţii externe, reflectate în condiţii mai avantajoase de finanţare pentru statul român şi companiile autohtone", se arată în raport.

Cel de-al doilea factor de influenţă menţionat de BNR este tratamentul contabil al diferenţelor din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută, standardele internaţionale aplicabile băncilor centrale, asumate şi de BNR, stipulând înregistrarea diferenţelor favorabile în contul special de reevaluare, dar trecerea pe cheltuieli a celor nefavorabile.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO