Bănci și Asigurări

BNR a recrutat un bancher de 41 de ani care să conducă cea mai nouă divizie, de gestionare a reorganizării băncilor cu probleme

Emil Vonvea a fost în ultimii 3 ani director adjunct al Garanti Bank

Emil Vonvea a fost în ultimii 3 ani director adjunct al Garanti Bank

Autor: Adelina Mihai

11.06.2015, 00:09 7412

Emil Vonvea, 41 de ani, care a ocupat în ultimii trei ani funcţia de director general adjunct al Garanti Bank, va prelua de la 1 iulie funcţia de director al direcţiei de rezoluţie bancară din cadrul Băncii Naţionale. El s-a întors astfel la BNR, instituţie în care a mai lucrat la începutul carierei şi unde a petrecut 11 ani, după o experienţă de cinci ani într-o bancă comercială.

Rezoluţia bancară reprezintă procesul de reorganizare a unei bănci cu probleme, prin care se urmăreşte men­ţi­nerea stabilităţii financiare şi continuarea activităţii băncii, proces gestionat de o autoritate de rezoluţie.

Vonvea a lucrat pentru Garanti în perioada 2010 - 2015, unde a ocupat iniţial poziţia de director guvernanţă corporativă (în intervalul ianuarie 2010 - decembrie 2011), iar apoi a fost promovat ca director general adjunct al băncii, funcţie pe care a ocupat-o până la începutul acestei luni.

De asemenea, în ultimii trei ani la Garanti el avea în paralel atribuţii de chief risk officer şi de membru în consiliul de administraţie al diviziei IFN a băncii (Garanti Leasing – fosta Motoractive şi Garanti Credite de Consum – fosta Ralfi). În acea perioadă, el a fost şi membru în boardul CFA Institute România, organizaţia care reuneşte profesioniştii din domeniul investiţiilor. Din 1998 până în 2009, Vonvea a lucrat pentru Banca Naţională, întâi ca economist la direcţia de politici monetare (în perioada 1998- 2005) şi apoi ca şef serviciu al secretariatului consiliului de administraţie al BNR (2005 – 2009).

Vonvea s-a întors la începutul acestei luni în Banca Naţională, unde a ocupat iniţial funcţia de consilier al guvernatorului pe zona de stabilitate financiară, iar de la 1 iulie va prelua funcţia de director al Direcţiei de rezoluţie bancară din cadrul BNR, zonă coordonată de viceguvernatorul Bogdan Olteanu. El preia astfel atribuţiile deţinute în prezent de Cristian Bichi, care va deveni de luna vi­itoare consilier al viceguvernatorului Bogdan Olteanu. „Din noua poziţie, rolul meu va fi acela de a implementa noua directivă privind rezoluţia bancară, BNR preluând atribuţiile de autoritate naţională de rezoluţie“, a spus Vonea.

Absolvent al Facultăţii de cibernetică, statistică şi informatică economică din cadrul Academiei de Studii Economice (1997), Vonvea a urmat şi cursurile unui program de masterat în analize şi studii macroeconomice din cadrul Facultăţii de economie generală tot din cadrul ASE (1999). De asemenea, el a obţinut şi calificarea CFA (Chartered Financial Analyst) în perioada 2004 - 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO