Administrarea activelor şi pasivelor în valută a fost principala sursă de venit a băncii centrale anul trecut, câştigul net din aceste operaţiuni fiind de 1,8 mld. lei, de cinci ori peste nivelul din 2013.
Banca Naţională motivează rezultatul pozitiv prin creşterea veniturilor nete din administrarea activelor şi pasivelor în valută şi a reducerii costurilor cu operţiunile de politică monetară. Pe de altă parte, veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 70% şi au cumulat doar 300 mil. lei.
Spre deosebire de băncile comerciale, Banca Naţionale nu urmăreşte performanţe de maximizare a profitului, putând să-şi asume şi pierderi dacă astfel îşi îndeplineşte obiectivul statutar fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor.
„BNR implementează politica monetară adecvată realizării obiectivului său fundamental (menţinerea stabilităţii preţurilor – n. red.), fără a urmări performanţe de ordin comercial cum ar fi maximizarea profitului. Totuşi, în activitatea băncii centrale există o preocupare permanentă pentru administrarea eficientă a resurselor aflate la dispoziţia sa“, scriu reprezentanţii băncii centrale în raportul anual pe 2014.
BNR a fost în cea mai mare parte a anului trecut, cu excepţia lunilor aprilie, septembrie şi octombrie, în poziţia de debitor net al sistemului bancar, absorbind lichiditatea din piaţă prin intermediul facilităţiii de depozit pe o zi. Banca centrală a pierdut astfel 135 mil. lei din operaţiunile de politică monetară, costurile cu absorbirea lichidităţii fiind mai mari decât veniturile din furnizarea de lichiditate prin operaţiuni repo.
Banca Naţională a raportat anul trecut o scădere de 9% a cheltuielilor de administrare, la 45 mil. lei. Cheltuielile cu personalul au urcat totuşi cu 7%, la 277 mil. lei. BNR avea la sfâşitul anului trecut 1.863 de angajaţi, în condiţiile unei fluctuaţii de personal de 4,2%, mai mare decât în 2013.
Cel mai bun an pentru BNR din punctul de vedere al profitabilităţii a fost 2009, când a fost raportat un rezultat pozitiv de 4,6 mld. lei. Atunci a fost singurul an de după izbucnirea crizei când rezultatele BNR au mers în aceeaşi direcţie cu cele ale sistemului bancar. Băncile comerciale au avut în 2009 un profit agregat net de 800 mil. lei.
O parte din profitul de anul trecut, echivalentul a 756 mil. lei, a fost alocată pentru pierderi din 2013, în timp ce
43 de milioane de lei au fost fost direcţionate către rezervele statutare. Aproximativ 80% din câştigul rămas, de 292 de milioane de lei, a fost virat la bugetul de stat, ca impozit pe profit.
Banca Naţională şi-a schimbat anul trecut auditorul, situaţiile financiare fiind audiate de EY, după ce în ultimii cinci ani banca a lucrat cu KPMG.