Bănci și Asigurări

BNR a revenit pe profit când sistemul bancar a avut pierderi record

BNR a revenit pe profit când sistemul bancar a avut...

Autor: Anelis Baciu

26.06.2015, 00:07 635
Banca Naţională a obţinut anul trecut un profit net de 1,1 miliarde de lei (250 mil. euro), în timp ce băncile comerciale au avut pierderi record de 4,4 mld. lei din cauza provizioanelor de risc foarte mari.

BNR a fost un susţinător constant al bugetului de stat prin impozitul pe profit în perioada de criză, în condiţiile în care a a avut pierderi doar în 2013.

Sistemul bancar, în schimb, pe care banca centrală îl supraveghea­ză, a funcţionat pe minus timp de patru ani din 2009 încoace.

Banca Naţională motivează rezultatul pozitiv de anul trecut prin creşterea veniturilor nete din administrarea activelor şi pasivelor în valută şi reducerea costurilor cu operaţiunile de politică monetară.

Spre deosebire de băncile comerciale, Banca Naţională nu ur­măreşte performanţe de maximizare a profitului, putând să-şi asume şi pierderi dacă astfel îşi înde­plineşte obiectivul statutar fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor.

O parte din profitul de anul trecut, echivalentul a 756 milioane de lei, a fost alocată pentru pierderi din 2013, în timp ce 43 milioane de lei au fost fost direcţionate către rezervele statutare. Circa 80% din câştigul rămas, de 292 mil. lei, a fost virat la bugetul de stat, ca impozit pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO