Bănci și Asigurări

BNR a strâns 1,5 mld. € în rezervă luna trecută

BNR a strâns 1,5 mld. € în rezervă luna trecută

Autor: Raluca Ghinea

02.10.2012, 00:05 591

Rezerva valutară a BNR a crescut în luna septembrie cu aproape 1,5 miliarde de euro şi a ajuns la 32,4 miliarde de euro pe fondul alimentării conturilor Ministerului de Finanţe cu cele 800 milioane de euro din emisiunea de euroobligaţiuni şi a veniturilor din administrarea rezervelor internaţionale.

Intrările au totalizat 2,9 miliarde de euro pe parcursul lunii trecute, în timp ce ieşirile au totalizat 1,4 miliarde de euro. Ieşirile s-au datorat unor plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.

Rezerva valutară a crescut luna trecută după o scădere importantă în august datorată plăţii unei tranşe din împrumutul de la FMI, dar şi în contextul în care dealerii au suspectat mai multe intervenţii ale băncii centrale pe piaţa valutară. Intervenţiile pe piaţa valutară au fost oprite însă luna trecută, potrivit dealerilor.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de aproape 4,6 miliarde de euro. Rezerva totală ajungea în aceste condiţii la 37 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.

Plăţile scadente în octombrie în contul datoriei publice şi public garantate denominate în valută însumează 122 milioane euro.

BNR nu finanţează direct datoria publică, ci doar administrează împrumuturile în valută ale statului şi se ocupă implicit de rambursarea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO