Bănci și Asigurări

BNR a tinut leul in frau, dar cu pretul unor fluctuatii mari de dobanda

BNR a tinut leul in frau, dar cu pretul unor fluctuatii mari de dobanda
24.05.2010, 23:06 55

Leul a fost mult mai stabil in fata euro in cele aproape cinciluni scurse de la inceputul anului comparativ cu vecinii sai -zlotul polonez si forintul maghiar - insa calmarea cursului a venitcu costul unor fluctuatii mai mari de dobanzi pe piata monetaralocala fata de cele de la Budapesta sau Varsovia.

Cele trei monede au continuat totusi sa aiba evolutii corelatesi s-au apreciat vizibil in fata euro pana in aprilie, dupa care auintrat insa din nou sub presiune, pe fondul temerilorinvestitorilor privind posibile efecte de contagiune la problemefinanciare ale Greciei.

Dealerii si analistii bancilor locale considera ca exista osingura explicatie pentru fluctuatiile relativ reduse de curs pepiata de la Bucuresti - interventiile discrete ale BanciiNationale.

"Cand se schimba sentimentul pe pietele internationale, la noise vede mai degraba in dobanzi si mai putin in curs. La eifluctuatia este mai mare pe curs. Volatilitatea dobanzilorinterbancare este data de politica de curs diferita", spune IonutDumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. BNR urmareste opolitica de flotare controlata a cursului, desi a facut pasi spreflexibilizare in 2004. Polonia a avut pana anul acesta o flotarepractic libera a cursului, regimul fiind similar si in Ungaria. "Lanoi stabilitatea cursului este mai importanta decat stabilitateadobanzilor. Diferenta majora e data de influenta cursului asuprainflatiei, dar si asupra stabilitatii financiare. Pondereacreditului in valuta este foarte mare pe plan local", mai spuneDumitru.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank,spune ca volatilitatea dobanzilor loveste direct in apetitulclientilor pentru credite in lei si ingreuneaza totodatatransmiterea mesajelor de politica monetara.

"Este posibil ca stabilitatea monedei sa fie foarte importantain Romania, in contextul actual. Tot mai multe banci centrale, carenu interveneau pe curs, au decis sa intervina. Impactul negativeste insa volatilitatea pe ratele de dobanda la leu", subliniazaNicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Spre exemplu, la minimele atinse in martie, zlotul marca oapreciere de aproape 6% in fata euro, iar leul de mai putin de 4%.In mai, cand a venit presiunea de-precierii, zlotul a pierdut 7%,iar leul doar 2%. In schimb, pe plan local dobanzile pentruplasamentele pe termen foarte scurt pe piata interbancara aufluctuat de la inceputul anului intre 2% si 9%, perioadele deabundenta de lichiditati (cand BNR incerca sa tempereze apetitulpentru leu) alternand cu cele de seceta. De la inceputul anului,BNR a coborat dobanda de politica monetara de la 8% la 6,25% pe an.La zlot, dobanzile au fluctuat intre 2,3% si 3,4% pe an.

Forintul maghiar a inregistrat o apreciere de circa 4% in primultrimestru, insa in ultimele saptamani a intrat puternic subpresiune, fiind lovit de temerile investitorilor privind ocontagiune regionala. De la inceputul lunii, zlotul a pierdut peste5% in fata euro, nervozitatea investitorilor fiind alimentata si deschimbarea de guvern din Ungaria. Dobanda la forint a fluctuatintre 4,7% si 6,5% pe an de la inceputul lui 2010.

Lars Christensen, economistul-sef al Danske Bank, unul dintrecei care au avut constant in ultimii ani o viziune pesimista asupraleului, vede in continuare motive ca moneda sa se deprecieze."Legaturile financiare dintre Grecia si Romania sunt puternice,astfel ca si riscul unei contagiuni este ridicat, iar daca bancacentrala a Elvetiei va permite francului sa se intareasca, aceastava lovi companiile romanesti si populatia care s-au indatorat inaceasta moneda", noteaza Christensen.

Analistii locali au insa alta viziune. Ionut Dumitru spune caleul, la fel ca restul monedelor emergente din regiune, arepontential sa se aprecieze odata ce aversiunea la risc ainvestitorilor se va atenua. El vede euro la 3,95 lei la sfarsitulanului, aceasta insa cu conditia ca Guvernul sa isi respecteangajamentele de reducere a facturii sociale.

Atat Dumitru, cat si Chidesciuc considera ca politica BNR depermite o fluctuatii controlate de curs este adecvata actualuluicontext. "Este normal sa se accepte un anumit grad de interventie,nu poti sa speri la o flotare complet libera in Romania", spuneChidesciuc. BNR avea in aprilie rezerve valutare de 32,4 mld. euro,volum care ii permite sa controleze cu usurinta cursul, inconditiile in care tranzactiile interbancare de la Bucuresti nu sarde cateva sute de milioane de euro zilnic. Banca centrala aPoloniei are rezerve valutare de aproape 57 mld. euro, insa volumulzilnic pe piata valutara interbancara de la Varsovia este deordinul miliardelor de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO