Bănci și Asigurări

BNR acceptă că este necesară conversia creditelor din franci elveţieni în lei

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

30.01.2015, 00:07 2071

BNR a indicat ieri, după o discuţie cu bancherii, printre soluţiile la criza creditelor în franci elveţieni rescadenţarea creditelor fără ca băncile să solicite garanţii suplimentare sau să modifice nivelul dobânzii şi al comisioanelor.

O altă soluţie recomandată a fost conversia în lei la cursul de schimb la zi, cu posibilitatea acor­dării unui discount privind cuantumul serviciului datoriei.

Oficialii BNR s-au întâlnit ieri cu şefii celor 11 bănci care au portofolii de credite în franci elveţieni, dar şi cu reprezentanţii Aso­ciaţiei Române a Băn­cilor pentru a discuta problema celor 75.000 de clienţi care au credite în această monedă şi care s-au trezit că au o datorie cu 20% mai mare în lei după aprecierea francului elve­ţian de la jumătatea lunii ianuarie.

La finalul zilei, BNR a lansat în dezbatere publică şi două regulamente privind operaţiunile de conversie a creditelor din valută în lei, care ar urma să fie exceptate de la aplicarea restricţiilor privind gradul de îndatorare, termenul pe care poate fi acordat şi garanţiile solicitate, care sunt aplicate în cazul creditelor noi. Soluţia privind flexibilizarea mecanismului de rescadenţare fără solicitarea de garanţii suplimentare vine în condiţiile în care dincolo de deprecierea masivă a leului în faţa francului elveţian, problema gravă a clienţilor cu astfel de credite este că după şapte-opt ani de rate plătite soldul rămas de rambursat este mai mare decât valoarea locuinţei achiziţionate pe credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO