Bănci și Asigurări

BNR anunţă că va lansa, pe tema Centenarului, monede de aur, argint şi alamă

BNR anunţă că va lansa, pe tema Centenarului, monede...

Autor: Dragoş Dinu

23.11.2018, 17:07 906

Banca Naţională a României a anunţat vineri că va pune în circulaţie, din 26 noiembrie 2018, pe tema Centenarului, pentru colecţionare, o monedă din aur, o monedă din argint şi una din alamă. Totodată, se va pune în circulaţie o monedă aniversară din alamă.

Astfel, vor fi lansate în circuitul numismatic 200 monede din aur, 200 monede din argint, 5.000 de monede din alamă de 50 bani pentru colecţionare şi 1.000.000 monede din alamă de 50 bani pentru circulaţie, se arată în comunicatul BNR.

Preţul de vânzare al monedelor va fi de 7.615,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, 330,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecţionare.

Punerea în circulaţie a monedelor de circulaţie cu caracter aniversar, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Aversul monedei din aur redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din argint redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din alamă pentru colecţionare redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României, anul de emisiune „2018” şi litera „N”, într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecţionare.

Aversul monedei din alamă pentru circulaţie redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României şi anul de emisiune „2018”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din alamă) prezintă portretele lui Ştefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Băseşti, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş şi Iuliu Hossu, personalităţi care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri; inscripţia în arc de cerc ,,100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE” şi data evenimentului aniversat  ,,1 DECEMBRIE 1918”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din alamă) prezintă portretele lui Ştefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Băseşti, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş şi Iuliu Hossu, personalităţi care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri; inscripţia în arc de cerc ,,100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE” şi data evenimentului aniversat  ,,1 DECEMBRIE 1918”.

Monedele din aur, argint, alamă pentru colecţionare şi monedele de circulaţie cu caracter aniversar, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur, argint şi a monedelor din alamă pentru colecţionare, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO