Bănci și Asigurări

BNR anunţă pe 2 mai noul indice de referinţă de dobândă trimestrial pentru creditele populaţiei. IRCC va înlocui ROBOR în contractele de credit retail în lei

BNR anunţă pe 2 mai noul indice de referinţă de...

Autor: Claudia Medrega

26.04.2019, 00:07 2923

BNR va publica în 2 mai noul indice de referinţă trimestrial pentru cre­di­tele acordate consumatorilor - denu­mit IRCC - reglementat prin Ordo­nan­ţa de Urgenţă a Guvernului 19/2019, care va înlocui în contractele de credit retail referinţa ROBOR. Iar primul indice se calculează ca medie arit­metică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru (T4) din 2018, potrivit informaţiilor transmise de BNR.

„Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modi­ficarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză“, a transmis BNR.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tran­zacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR.

După această dată, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a IRCC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO