Bănci și Asigurări

BNR ar putea reduce RMO la lei în 2016, din cauza necesarului mare de finanţare al Guvernului-Erste

BNR ar putea reduce RMO la lei în 2016, din cauza...

Autor: Marius Oncu

10.12.2015, 15:35 356

"Anul următor am putea asista la două mişcări în direcţii opuse ale BNR. Pe de o parte, am putea asista la o creştere a ratei cheie, iar pe de altă parte, banca centrală ar putea alege să reducă rezervele minime obligatorii la pasivele în lei. În timp ce prima măsură este legată doar de perspectiva evoluţiei preţurilor de consum, întărirea consumului, diferenţa dintre PIB efectiv şi PIB potenţial şi altele, cea de-a doua este legată de condiţiile de lichiditate din piaţa monetară. Lichiditatea din piaţa monetară s-ar putea epuiza la începutul anului 2016 din cauza necesarului de finanţare mai ridicat al Guvernului", se arată într-un raport al Erste, grup care deţine BCR.

Rata lunară a inflaţiei se va menţine în teritoriu negativ până pe la mijlocul anului următor, urmând să se accelereze ulterior şi să ajungă în decembrie la 1%, potrivit Erste.

În acest context, banca centrală va menţine, probabil, dobânda de politică monetară neschimbată până la sfârşitul anului următor. Relaxarea fiscală şi creşterea economiei ar putea determina BNR să majoreze dobânda de politică monetară în trimestrul al patrulea al anului următor, consideră analiştii băncii. Dobânda cheie se află la minimul record de 1,75% din luna mai, când BNR a redus rata cu 0,25 puncte procentuale.

Isărescu a declarat, la începutul lunii noiembrie, că Banca Naţională ar putea reduce în următoarele şedinţe de politică monetară dobânda-cheie sau ratele rezervelor minime obligatorii, însă decizia este influenţată de incertitudinile de pe plan extern şi intern.

Guvernatorul a precizat că intervalul mare de incertitudine, care provine atât de pe plan intern, cât şi de pe cel extern, în principal cu privire la decizia Fed, dacă va majora dobânzile şi cu cât de mult, creează dificultăţi băncii centrale pentru luarea celor mai corecte decizii pentru viitor.

Totalul împrumuturilor Ministerul Finanţelor Publice (MFP) de pe piaţa internă ar putea ajunge în acest an la 38,93 miliarde de lei, împrumuturi de aproximativ trei miliarde de lei fiind programate pentru luna decembrie. Suma de 38,93 miliarde de lei ar fi cu 15,4% mai mică decât cea înregistrată anul anterior, când statul a atras 46 miliarde lei (41,9 miliarde lei şi 928,7 milioane euro).

La totalul de 38,93 miliarde de lei pentru acest an se adaugă fondurile de 2 miliarde de euro obţinute de stat la finele lunii octombrie de pe pieţele externe prin vânzarea de obligaţiuni în cadrul a două emisiuni. Astfel, statul a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 miliarde de euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 milioane euro.

Bugetul pentru anul viitor este construit pe un deficit ESA de 2,95%, la limită pentru ca România să nu intre în procedură de deficit excesiv, la pragul de 3%, procedură în care s-a aflat până la sfârşitul anului 2012.

Rezervele minime obligatorii sunt reprezentate de disponibilităţi băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la Banca Naţională a României. Funcţiile principale ale mecanismului RMO constituite în lei sunt cea de control monetar (aflată în strânsă corelaţie cu cea de gestionare a lichidităţii de către BNR) şi cea de stabilizare a ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară. Rolul major al RMO în valută este acela de a tempera expansiunea creditului în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO