Bănci și Asigurări

BNR ar putea ridica dobanda la 9%, de frica inflatiei

BNR ar putea ridica dobanda la 9%, de frica inflatiei

Click pentru imaginea intreaga

04.02.2008, 18:38 15

Totodata, piata asteapta implementarea unor noi masuri pentru temperarea creditarii in valuta, dupa ce guvernatorul Isarescu a vorbit recent de utilizarea unor "sabii de otel" pentru atingerea obiectivului de inflatie.
Opt analisti care au raspuns intrebarilor ZF au subliniat ca BNR va fi fortata sa majoreze dobanda pana la cel putin 9% pe an in lunile urmatoare, in conditiile in care inflatia anualizata va urca la 7%-8% in primavara. De asemenea, presiunile importante de depreciere a leului manifestate in ianuarie justifica o crestere mai rapida a dobanzii.
Desi majoritatea analistilor considera ca BNR va prefera in continuare o abordare graduala, exista voci care atentioneaza ca o majorare cu numai jumatate de punct procentual ar putea fi considerata "o dezamagire" de catre unii investitori, ducand astfel la aparitia unor presiuni suplimentare pentru slabirea leului.
Lucian Anghel, economistul sef al BCR, vede o majorare cu cel putin jumatate de punct procentual a dobanzii de politica monetara.
"Inflatia anualizata va ajunge probabil la 7% in ianuarie si va continua sa creasca in martie si aprilie, ca urmare a efectului de baza. Aceasta ar putea sa creeze acea spirala inflationista preturi-salarii de care BNR se teme pe buna dreptate", spune Anghel.
In alta ordine de idei, alegerea unui pas mai mare pentru cresterea dobanzii, de trei sferturi de punct procentual, ar fi un semnal puternic pentru piata. "Ar arata ca banca centrala este mai ingrijorata cu privire la presiunile inflationiste decat acum o luna".
Anghel asteapta si implementarea unor masuri administrative in perioada urmatoare, directionate spre temperarea creditului in valuta, in conditiile in care imprumuturile in monede exotice, care sunt foarte riscante, inregistreaza o crestere exploziva, ajugand la echivalentul a 1,4 miliarde de euro.
Tot o majorare cu jumatate de punct a dobanzii, pana la 8,5%, vede si Florian Libocor, economistul sef al BRD-SocGen. El este insa mult mai pesimist in privinta aplicarii unor masuri suplimentare pentru inasprirea restrictivitatii creditarii, considerand ca acestea si-ar autoanula efectele.
Si analistii straini vad presiune pentru accelerarea ritmului de intarire a politicii monetare. Intr-un raport publicat recent de departamentul de analiza al Raiffeisen de la Viena, analistii subliniaza ca sunt sanse tot mai mari ca BNR sa opteze pentru un pas mai consistent de majorare a dobanzii, fata de scenariul de baza, in care rata ar fi urcat la 8,5% pe an.
Viziuni privind o intarire mai rapida a politicii monetare exista insa si printre analistii locali.
"Ne asteptam ca BNR sa majoreze dobanda cu 75 de puncte de baza, pana la 8,75% pe an. Totusi, o crestere cu un punct procentual este foarte probabila, in contextul deprecierii rapide a cursului si a inrautatirii perspectivei ratingului de tara operata de Fitch", spune Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Bucuresti.
Cursul mediu a urcat in ianuarie la 3,6930 lei pentru un euro, marcand astfel o depreciere cu 4,6% fata de luna decembrie. Abia la sfarsitul lunii trecute leul a reusit sa recupereze teren de la un minim de 3,79 lei/euro, insa dealerii spun ca scaderea cotatiilor a fost fortata de interventii indirecte ale BNR pe piata.
Vinerea trecuta, euro a coborat la cursul oficial de 3,6854 lei.
Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac, vede dobanda de politica monetara urcand pana la 9% in prima parte a anului. BNR va face astazi un prim pas, printr-o majorare cu jumatate de punct procentual.
"Nu cred ca vor interveni modificari in privinta rezervelor minime sau alte masuri 'neortodoxe', deoarece acestea nu ofera solutii eficiente pentru stoparea expansiunii creditarii, ci mai degraba creeaza distorsiuni in sistemul bancar", afirma Pal. Temperarea ritmului de crestere a creditelor in valuta ar putea proveni din atitudinea mai circumspecta a clientilor, dupa ce deprecierea leului a marit mult efortul de rambursare pentru cei care au venituri in moneda locala, considera si Ella Kallai, economistul sef al Alpha Bank.
"O majorare cu doar 0,5 puncte procentuale a dobanzii ar fi dezamagitoare pentru piata, cu impact nefavorabil asupra leului", noteaza Catalina Constantinescu, analist in cadrul ABN Amro Romania. Ea considera ca, in conditiile actuale, ar fi adecvata cresterea dobanzii la 9%, astfel ca BNR ar putea sa opteze pentru varianta intermediara - un pas de trei sferturi de punct procentual. Oricum, dobanda va trebui sa creasca in continuare, spune Constantinescu, care vede inflatia urcand la 8,2% in lunile urmatoare.
O viziune similara are si Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank. Ea vede insa inflatia urcand chiar la 8,5%. Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank, considera de asemenea ca BNR va opta pentru o abordare graduala, majorand dobanda cu jumatate de punct, insa vede probabila si adoptarea unor masuri complementare.
BNR discuta astazi si un nou raport asupra inflatiei, umand sa anunte si data umatoarei sedinte de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO